Eed bij kroning

Redactie Refoweb / 1 reactie

15-04-2013, 08:52

Vraag

Ik heb een vraag voor iemand van een van de christelijke politieke partijen. Binnenkort wordt Willem-Alexander gekroond tot koning van ons land. Nu hoorde ik pas op de radio een interview met Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. In dit interview gaf ze aan niet de eed aan de koning af te kunnen leggen. Een van de redenen was dat de Tweede Kamer verantwoording schuldig is aan de bevolking en niet aan het staatshoofd. De tweede reden die zij noemde was de volgende: Premier Rutte heeft aangegeven dat de eed geen gevolgen heeft in constitutionele zin. Dit houdt dus in dat de aanwezige parlementariërs een toneelstukje opvoeren. Nu moet ik toegeven dat ik me in haar mening kon vinden en een eed aan Willem-Alexander onmogelijk kan rijmen met vraag en antwoord 101 uit de Heidelbergse Catechismus, waar gesproken wordt over "vordert" of "eist" (afhankelijk van de vertaling), terwijl deze eed alleen een stukje folklore lijkt te zijn... Mijn vraag is dan ook met welke redenen de christelijke partijen deze eed wel afleggen. Voor de duidelijkheid: deze vraag is niet gesteld vanuit republikeins sentiment of een anti-monarchistische overtuiging.

Antwoord

Het afleggen van de eed is bepaald geen folklore en wat dat betreft sluiten we ons aan bij het artikel van oud-voorzitter van de Eerste Kamer, de heer Korthals Altes, die stelt dat het een wettelijke ambtsplicht is om de eed af te leggen.

De link naar zijn artikel stuur ik je bij deze ter informatie toe.

Met vriendelijke groet,
Janie de Jong, secr. SGP-fractie Tweede Kamer

Redactie Refoweb

Redactie Refoweb

 • Kerkelijke gezindte:
  Divers
 • Woon/standplaats:
  Divers
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Mailadres: vragen@refoweb.nl

Tags in dit artikel:

eedpolitiek
1 reactie
Gouwenaar
15-04-2013 / 13:49
Duidelijk antwoord!
Ik had hier nooit zo erg over nagedacht, maar kan me eerlijk gezegd in dezen meer vinden in Marianne Thieme dan in Frits Korthals Altes.

Terug in de tijd

In evangelische kringen gebruikt men vaak een band/combo als begeleiding met het zingen. In traditionele kerken een orge...
geen reacties
15-04-2008
Naar aanleiding van onderstaande citaten van Augustinus vraag ik me af of deze kerkvader gelijk heeft. Deze citaten hebb...
1 reactie
15-04-2015
Hoe ziet u de toekomst uit Daniël 12?
geen reacties
15-04-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering