Taal in preek

Ds. H. Paul / 5 reacties

01-03-2013, 09:49

Vraag

Zondag hoorde ik dit in een voorbereidingspreek: "Sion woont daar waar de troon des satans is." Wat moet ik me daar bij voorstellen? In het gebed zeggen dominees (Ger. Gem.) vaak: "Uw erfenis is mat geworden." Wat wordt daarmee bedoeld en waar staat dat in de Bijbel?


Antwoord

Beste vraagstel(ler)ster,
 
De eerste uitdrukking is ontleend aan Openb. 2:13 waar van de gemeente van Pergamus gezegd wordt, dat zij woont waar de troon des satans is. Toch houdt zij vast aan de Naam van de Heere en verloochent Zijn geloof niet. Al is ze blootgesteld aan de aanvallen van de satan. Zo is het ook met de gemeente van de Heere op aarde: zij staat bloot aan de aanvallen en listen van de satan. Maar deelt in Gods bescherming.
 
De tweede uitdrukking is ontleend aan Deut. 25:18, of aan Psalm 68:10 enz. en betekent dat ze vermoeid en slap geworden was. Ze houdt het in dat het volk des Heeren futloos is geworden, er niet veel meer van uit gaat. Er gaat geen kracht van uit en ze getuigen niet zoals zij dat behoren te doen. Er is een geestelijke opleving nodig door de Heilige Geest. 
 
Het gebruik maken van een concordantie en de kanttekeningen vergemakkelijkt het zoeken naar deze woorden en hun betekenis. Studeren is voor ieder nodig en brengt zegen mee. 

Ds. H. Paul

Tags in dit artikel:

preek
Dit artikel is beantwoord door

Ds. H. Paul

  • Geboortedatum:
    16-07-1928
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Moerkapelle
  • Status:
    Inactief
235 artikelen
Ds. H. Paul


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
5 reacties
sydneylover
01-03-2013 / 10:22
Als een predikant geleerd wordt te preken op het niveau van een 12-jarige, dan denk ik dat men zo snel mogelijk moet stoppen met dit soort uitdrukkingen die alleen ingewijden nog begrijpen..
Rozijn
01-03-2013 / 11:03
Er zitten twee kanten aan. Enerzijds mag de dominee best nadenken of mensen bepaalde uitdrukkingen begrijpen, anderzijds krijg ik de indruk dat de reacties op bepaalde uitdrukkingen voortkomen uit gebrek aan kennis van "minder aansprekende" Bijbelgedeelte.
Rozijn
01-03-2013 / 11:04
Bijbelgedeelte=Bijbelgedeeltes.
Mona
01-03-2013 / 11:58
de dominee zegt:
Het gebruik maken van een concordantie en de kanttekeningen vergemakkelijkt het zoeken naar deze woorden en hun betekenis. Studeren is voor ieder nodig en brengt zegen mee.

Helemaal mee eens.
Als je honger naar Gods woord krijgt ga je er in spitten en onderzoeken en studeren.

Maar de preek, de verkondiging van Wet en Evangelie, moet helder en eenvoudig zijn.
Dan moet juist het Woord verklaard worden, ipv dat er bedekking door moeilijke termen op komt te liggen.
Hansje
02-03-2013 / 21:11
Ik verbaas me daar ook over. Ik heb zelf kinderen en die snappen er vaak ook niet veel van. Bespreek ik het met de kerkenraad, dan krijg ik een slap argument, van als God wil dat ze het verstaan, dan verstaan ze het ook.

Mijn mening is ook dat er voor iedereen wat bij moet zitten, maar het is vaak ook een theologisch gedraaf van sommige predikanten. Tuurlijk zijn er predikanten die wel de gaven hebben die voor kinderen preken, maar helaas veels te weinig.

Terug in de tijd

In films zie je wel eens dat acteurs 'gelovig en christelijk' spelen. Dat ze in de film zeggen te geloven in de drie-eenheid. Mijn vraag is of deze acteurs -die misschien wel helemaal niet gelovig/chr...
Geen reacties
01-03-2006
Ik heb veel hobby's. Het houdt mij ontzettend bezig. Daarom belemmert het mij in het bezig zijn met de Heere en Zijn woord. Ik bid de Heere veel dat Hij mij wil veranderen, maar er gebeurt niks. Wordt...
13 reacties
01-03-2012
Op mijn werk (zorg) hebben ze mij er vast op voorbereid dat -omdat ik ‘s morgens om kwart over 7 begin en ik de eerste ben die de bewoners zie- ook wel eens een overleden bewoner op bed kan vinden. Ze...
Geen reacties
01-03-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering