Schaamte is te groot

Ds. P. Molenaar / 2 reacties

08-02-2013, 10:50

Vraag

Ik zou graag met een dominee o.i.d. in contact komen per mail. Ik heb een zondig leven achter de rug, maar mijn schaamte is te groot dit hier te verwoorden. Toch wil ik hulp om dit zondige leven op te lossen. Is zoiets ook mogelijk?


Antwoord

Ik vind deze vraag voor Refoweb nogal moeilijk. Maar ik vind het heel positief, dat je met dit leven niet meer verder kunt en dat je dat aangeeft. Nu vind ik het moeilijk om op de juiste wijze contact te leggen, daar ik niet weet, wat de aard van dit zondige leven is. Het is uiteraard ook moeilijk om dit via Refoweb direct te melden, omdat je jezelf hiervoor schaamt. Daarom is altijd persoonlijk contact beter. Natuurlijk willen we je niet afwijzen via  Refoweb, dat je in de steek gelaten zou worden. 

In de eerste plaats vind ik het heel positief dat je blijkbaar hulp zoekt. Heeft de HEERE je stil gezet, zelfs misschien wel op het gebed van anderen? Hoe is dat besef ontstaan of loop je op dit ogenblik ook helemaal vast? Nu mag je met je zondige leven altijd bij de Heere komen en je nood voor Hem neerleggen. Hij heeft het immers Zelf gezegd: "Die tot Mij komt, zal Ik geenszins uitwerpen." Neem dan vooral de Psalmen eens, die eigenlijk als gebeden worden aangereikt, vanuit de Bijbel zelf. Ik denk aan de Boetepsalmen: Psalm 6, 25, 32, 38, 51, 130 en 143 en ook andere Psalmen en vooral de Evangelieprediking van Jezus. Daarin wordt ons leven getekend en de beste lessen gegeven met het oog op ons verloren bestaan. Voor de HEERE mag je alles belijden. Er is ontdekking aan onze zonden nodig, maar de Heere wil ook bedekking geven van schuld. Daarvoor heeft Jezus Zijn kostbaar bloed gestort.

In de tweede plaats vraag je om met een dominee in contact te komen via een mail. Natuurlijk is Refoweb een goed middel om vragen en ook pastorale vragen te stellen. Toch zou ik je willen aanraden om met een predikant persoonlijk in gesprek te komen, liefst uiteraard van je eigen kerkverband. Elke predikant heeft ambtsgeheim. Daarom kan hij mogelijk met je persoonlijk in gesprek komen. Dat lijkt me pastoraal beter. Als je dat moeilijk vindt, probeer dan met een ouderling van je kerkverband in goed contact te komen, of mogelijk een oude vriend, met wie je nog wat contact hebt die je geestelijk vertrouwen kunt. Misschien heb je wel zo’n kennis van vroeger Vraag aan deze mensen om een vertrouwelijk gesprek.

In de derde plaats, als je er niet uitkomt, kun je uiteraard een beroep doen op Refoweb. Zo kun je misschien ook praktisch verder geholpen worden. Sterkte in deze weg. Zoek in ieder geval hulp en het liefst wat dichtbij. Maar vergeet vooral niet je nood voor de Heere neer te leggen. Dat is het beste adres: Lees Lukas 15 maar eens!

Lunteren,
Ds. P. Molenaar

Lees meer artikelen over:

schaamtezonde
Dit artikel is beantwoord door

Ds. P. Molenaar

  • Geboortedatum:
    22-05-1945
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Lunteren
  • Status:
    Actief
105 artikelen
Ds. P. Molenaar

Bijzonderheden:
Emeritus

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
AHHK76
08-02-2013 / 13:17
In veel kerkbodes staan wel mailadressen van dominees. Dominee Herwig uit Nunspeet helpt veel (jonge) mensen die worstelen met zonde op seksueel gebied. Zijn mailadres is ook te vinden als je googled via de Hervormde kerkbode van Nunspeet!
Blijf niet alleen worstelen, maar zoek hulp! Sterkte.
Harjet
08-02-2013 / 20:46
Leg al je zorgen voor Hem neer JIJ kan je zondige leven niet oplossen dat kon er maar 1 en dat is Hij die aan het kruis gehangen heeft voor zondige mensen zoals jij en ik..
Als je oprecht je zonden aan Hem belijdt en Hem om vergeving en hulp vraagt wil HIJ jou helpen op de weg die je gaan moet Hij zal je nabij staan!!!

Op dit moment zoek je iemand die naar jou verhaal wil luisteren (misschien juist wel een onbekend iemand) dat begrijp ik heel goed ik hoop dat God iemand op je weg plaatst die oprecht naar jou verhaal wil luisteren en dat hoeft (nmi) niet perse een dominee te zijn , misschien is het wel iemand van dit forum die op jou weg geplaatst wordt.

Ik wens jou Gods zegen en genade toe in deze moeilijke periode.

Terug in de tijd

Hoelang zit er doorgaans tussen het aannemen van een beroep en de bevestiging van de nieuwe predikant? En zit hierbij verschil tussen de Gereformeerde Bond en de confessionelen? Graag antwoord van een...
Geen reacties
08-02-2023
Een vraag aan een predikant van de Gereformeerde Gemeenten. Ik ben nog geen jaar getrouwd met mijn geliefde vrouw, alleen ben ik voor het huwelijk en tijdens het huwelijk vaak in de zonde van porno ge...
5 reacties
08-02-2021
De ene kennis zegt: we doen niet alleen zonde, we zijn zonde. De ander zegt: we zijn heiligen in Christus en legt daar het accent op. Dus het accent op dat we heiligen zijn en soms wel zondigen, maar ...
3 reacties
08-02-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering