Kerkdiensten voor alleen gelovigen

Ds. P. van der Kraan / Geen reacties

19-12-2005, 00:00

Vraag

Ergens diep in mijn geheugen weet ik dat er in Engeland predikanten waren die kerkdiensten hielden voor alleen gelovigen met bijvoorbeeld avondmaalsviering en aparte diensten voor onbekeerden. Was dit bij Spurgeon het geval? Of was het een ander? Is dit nu nog steeds actueel? Weet u misschien het antwoord?


Antwoord

Op deze specifieke vraag durf ik geen vastomlijnd antwoord te geven. Het enige wat ik er op kan zeggen, is dat dr. Martin Lloyd Jones (Londen) 's morgens diensten hield waar ieder welkom was en 's avonds diensten voor de eigen gemeente. De morgendiensten waren meer evangelisatorisch van aard en de avonddiensten dienden om de eigen gemeente verder te leiden in de kennis der zaligheid.

Of tijdens de avondmaalsdiensten(-tijden)  in Schotland deze tweedeling tussen  bekeerden en onbekeerden werd aangehouden, durf ik niet te zeggen. Het feit dat men geacht werd bij de kerkenraad een penning te komen halen als men van zins was aan de bediening van het HA aan te zitten, wijst in een andere richting, zou ik denken. Maar iemand als ds. Budding in Waarder, die meerdere keren een avondmaalstijd in Schotland heeft meegemaakt, zou daarover opheldering kunnen geven.

Dat Spurgeon deze tweedeling zou hebben aangehouden, ligt zeker niet in de lijn der verwachting gezien zijn wervende prediking juist aan het adres van onbekeerden.
 
Ds. P. van der Kraan

Dit artikel is beantwoord door

Ds. P. van der Kraan

  • Geboortedatum:
    06-02-1948
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Arnemuiden
  • Status:
    Actief
129 artikelen
Ds. P. van der Kraan

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Er wordt weleens gezegd: een christen herken je aan zijn daad, praat, gewaad en gelaat. Over dat laatste heb ik een vraag: wat wordt er bedoeld met gelaat?
Geen reacties
19-12-2016
Het is misschien heel raar, maar soms geloof ik niet dat ik nog zalig kan worden omdat ik vroeger ooit een keer heb gedroomd: Als nu Heere weer komt en een berg valt op je, dan kan Hij je ook niet zie...
Geen reacties
19-12-2007
Ik heb een vriendin die sinds kort gelooft na een weg van twijfel of het ook voor haar kon. Nu had ze pas geleden een gesprek met een vriendin waarin ze vertelde van de verandering in haar leven. Maar...
2 reacties
19-12-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering