Bewijsmateriaal voor Oude Testament

prof. dr. M.J. Paul / Geen reacties

14-11-2012, 13:32

Vraag

Ik heb het boek "Bewijs genoeg" van Lee Strobel gelezen. In dit boek wordt bewijsmateriaal voor het Nieuwe Testament onderzocht. Is er een vergelijkbaar boek, maar dan over het Oude Testament?


Antwoord

Beste vraagsteller,

Lee Strobel ondervraagt in het genoemde boek allerlei mensen met betrekking tot het Nieuwe Testament. Dezelfde werkwijze volgt hij in een ander boek: "Feiten genoeg... die voor een Schepper pleiten" (uitg. Gideon).

Als het gaat over het Oude Testament in zijn geheel, is het wat oudere boek "Het ontstaan van de Bijbel" interessant als korte samenvatting (uitgave EO, 1979). Het is geschreven door W. J. Ouweneel en W. J. J. Glashouwer.
 
Op internet is veel te vinden ten aanzien van de betrouwbaarheid van de Bijbel. Bijv. van Associates for Biblical Research. De website Christiananswers is in het Nederlands, maar in het Engels is nog veel meer materiaal toegankelijk. Een mooi, wetenschappelijker werk in het Engels, is K. A. Kitchen, "On the Reliability of the Old Testament" (Eerdmans, 2003; ook in het Duits vertaald).

In het Nederlandse taalgebied ken ik geen dergelijk boek. In de Bijbelcommentaren van Studiebijbel Oude Testament (SBOT, nu gereed Genesis t/m Jesaja) besteden wij veel aandacht aan vragen over de betrouwbaarheid, maar dan wel steeds gekoppeld aan Bijbelboeken. Voor meer informatie.

Prof. dr. M. J. Paul

Dit artikel is beantwoord door

prof. dr. M.J. Paul

  • Geboortedatum:
    13-03-1955
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Oegstgeest
  • Status:
    Actief
262 artikelen
prof. dr. M.J. Paul

Bijzonderheden:

-Eindredacteur Studiebijbel OT
-Senior docent Oude Testament (CHE)
-Deeltijd hoogleraar OT te Leuven (B)
-Directeur-bestuurder THGB

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben een jonge vrouw tussen de 20 en de 25 en heb last van opvliegers, zowel overdag als ’s nachts. Ik heb ook veel last van hyperventileren, maar of dat er bij hoort weet ik niet. Ik menstrueer één...
1 reactie
14-11-2009
Wat houdt precies de doop in de Heilige Geest in? In de bijbel staat een stuk dat er mensen die al wel met water zijn gedoopt, nog niet met de Heilige Geest zijn gedoopt. Kunt u mij deze doop uitlegge...
Geen reacties
14-11-2004
Waarom wordt er in de reformatorische kerken op een onbijbelse manier avondmaal gevierd? 1. Ze doen het niet met ongezuurde broden. Zuurdesem is in de Bijbel altijd een teken van de zonden. 2. In het ...
4 reacties
14-11-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering