Verhouding verstand en geloof

Ds. J. Roosenbrand / 2 reacties

05-11-2012, 16:33

Vraag

Hoe verhoudt verstand zich tot het geloof? In hoeverre mag je verstandelijk geloven? Kan je bekeerd zijn zonder dat je iets speciaals voelt? Mag je verstandelijk kiezen om niet in de twijfels te geloven die in je opkomen? Want stel dat ze wel waar zijn?

Antwoord

Beste vragensteller,

Over dit onderwerp zijn volgens mij ook andere vragen gesteld. Daarom bij deze een wat korter antwoord dan ik anders wellicht zou geven.

Geloven doe je met hart, hoofd en handen. Vergelijk het anders met een relatie in een huwelijk of in verkeringstijd: gevoel is natuurlijk belangrijk, maar dat zul je niet altijd even sterk ervaren. Soms is het goed om met je verstand bepaalde keuzes te maken (je ervaart verleiding waar je gevoel best wel aan toe zou willen geven, maar je besluit omdat je trouw wilt zijn en jezelf niet in verleiding wilt brengen, om er niks mee te doen). Vraag je ook eens af: kan je getrouwd zijn zonder ooit iets te voelen.

Daarbij proef ik ook een bepaalde onzekerheid, die ik overigens goed kan begrijpen. Wat moet je precies voelen? Dat kan soms heel speciaal zijn. Maar het kan soms ook heel gewoon, meer geleidelijk groeien. Laat je niet gek maken! Over je laatste vraag: met geloven is het als in een relatie. Twijfels moet je eerlijk bespreken met lotgenoten, voorleggen aan God in het gebed.

Veel zegen hierin toegewenst,
Ds. H. J. Roosenbrand

Ds. J. Roosenbrand

Ds. J. Roosenbrand

 • Geboortedatum:
  05-07-1978
 • Kerkelijke gezindte:
  Gereformeerd Vrijgemaakt
 • Woon/standplaats:
  Hoofddorp/Haarlemmermeer
 • Status:
  Inactief
2 reacties
reynarduscoderus
06-11-2012 / 14:23
Dr Maarten Luther zei het al, Geloof en Gevoel hebben het moeilijk samen,

en denk bij het twijfelen ook aan Gods rijke Belofte, Hij die een goed werk in u begonnen is, zal het voleindigen op de dag van Jezus Christus.
bij twijfeling is het daarom raadzaam de bijbel te lezen en te bidden.
jsml
06-11-2012 / 18:12
De ideale verhouding tussen verstand en geloof:

Weten wat je gelooft!!

Terug in de tijd

Ik ben een getrouwde vrouw van in de 30 jaar. Inmiddels zijn wij nu een kleine 10 jaar getrouwd en we hebben een aantal ...
1 reactie
06-11-2019
Graag zou ik advies willen over Cranio Sacral-therapie en of dit bijbels verantwoord is.
geen reacties
05-11-2008
Ik ben een jongere van 20 jaar, ben aan het laatste jaar van mijn studie bezig en heb het ontzettend naar mijn zin op mi...
geen reacties
05-11-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering