Gebruik hoofdletters in Bijbel

drs. J. Hoekman / 5 reacties

23-10-2012, 11:56

Vraag

Ik heb naast de Statenvertaling ook een HSV en de NBV. Het valt mij op dat in de NBV gekozen is om verwijswoorden naar God of Jezus niet met een hoofdletter te schrijven. Hoe moeten wij daar mee omgaan? Doet het niet iets af van Gods almacht?


Antwoord

Geliefde schrijver(ster),

In de grondtekst staan of alle Griekse woorden met hoofdletters of met allemaal kleine letters. Daar is dus geen verschil tussen hoofd en kleine letters. Dat is een traditie, een gevoel, voor sommigen wordt het tot een vorm van eerbied. Dat mag en is allemaal geoorloofd, maar het is niet meer dan menselijkheid. En het heeft helemaal niets te maken met Gods almacht. Ik schrijf Heere ook met 3 x een e en ik schrijf de Naam van God de Vader ook zoals je nu ziet. Maar dat is hoe ik het heb geleerd in mijn kerk, maar laten we dat in ons Farizeïsme niet aan anderen opleggen of er gevoelens of waarden aan koppelen, die persoonlijk, traditioneel en gevoelsmatig zijn. Dan zijn er nog wel heel veel andere redenen om de NBV niet te lezen, bijvoorbeeld omdat het vertaalwerk niet is gedaan door een groep mensen met een theologische achtergrond.

Ds. J. Hoekman,
Van de Ark op Urk

Dit artikel is beantwoord door

drs. J. Hoekman

  • Geboortedatum:
    27-01-1962
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Urk
  • Status:
    Actief
107 artikelen
drs. J. Hoekman

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
5 reacties
Race406
23-10-2012 / 12:25
Mooi nuchter antwoord van de ds.!
Alles is gevoel, zoals WIJ dat fijn vinden. En dat is wat anders dan wat goed of fout is.
Ik heb zelf niet zoveel met de NBV, maar dat deze vertaling niet is geschreven door mensen met een theologische achtergrond kun je naar 2 kanten toe uitleggen:
1. De mensen hebben geen theologische achtergrond/geloven misschien niet, en kunnen dus de Bijbel niet zo nauwgezet vertalen.
2. De mensen hebben geen theologische achtergrond/geloven misschien niet, en hebben dus ook niet krampachtig allerlei teksten met hoofdletters geschreven, die daar eigenlijk niet horen te staan (zie oa Hooglied).
Waarmee ik overigens niets wil zeggen van de vertalers die de genoemde hoofdletters wel plaatsen...
dkw
23-10-2012 / 13:16
En vertalers zonder theologische achtergrond plaatsen er ook geen dogmatiek of vervangingstheologie en nog meer gevaren in.
Overigens is de NBV vertaling zorgvluldig gecontroleerd door supervisoren uit verschillende kerken, dus er was wel degelijk een theologische achtergrond bij de vertaling aanwezig.
haximo360
23-10-2012 / 20:26
Er was wel enige mate van theologische achtergrond inderdaad, hoewel dit niet het belangrijkste is. Ik lees de NBV niet ,omdat het gewoon een verschrikkelijk slechte vertaling is.

Qua hoofdletter gebruik doet het uiteraard niets af aan de almacht van God. Het is gewoon een taalkwestie van ons Nederlands.
Mona
24-10-2012 / 13:12
Ik vind de HSV een fijne vertaling, ik doe er niets aan af. Maar persoonlijk vind ik het wel jammer dat de hoofdletters niet gewoon overgenomen zijn uit de SV.
Het nalaten van de hoofdletter, maakt in die zin, de vertaling niet beter te begrijpen.
Dat was toch de bedoeling ervan. En je stoort er minder mensen mee, die het wel lastig vinden om de verwijzingen met kleine letter te lezen.
Roozemond
25-10-2012 / 17:40
Persoonlijk kies ik niet voor een vertaling waarin de hoofdletters zijn weggelaten. Voor kinderen in mijn klas is het dan ook veel moeilijker te onderscheiden om wie het nu gaat, om een gewoon mens of om de Heere Zelf.

Terug in de tijd

Ik gebruik al jaren omeprazol eenmaal daags. Nu ben ik een sterke multivitamine gaan slikken i.v.m. te lage weerstand. Mijn vraag: wordt deze vitamine wel goed opgenomen als er een maagbeschermer gebr...
Geen reacties
23-10-2018
Ik heb al vier maanden verkering met een jongen die onkerkelijk is: hij is Koerd en komt dus uit Irak. Ik praat heel veel met hem. Hij heeft veel mee gemaakt onder het regiem van Saddam Hoessein. Hij ...
Geen reacties
23-10-2004
In de jaren 50 en 60 zijn er best wel wat CGK-gemeenten overgegaan naar de Oud Gereformeerde Gemeenten/Ger. Gem.: Veenwouden, Doorn, Leersum, Urk, Huizen, Nieuwleusen, Puttershoek, Drachten, Arnhem. K...
3 reacties
23-10-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering