Zaadcellen

dr. Nomen Nescio / 3 reacties

15-06-2012, 12:04

Vraag

Na een gemeenschap tussen een man en vrouw zijn er een heleboel zaadcellen bij de vrouw naar binnen gegaan. Waar blijven al die zaadcellen uiteindelijk? En hoe komen die weer uit het lichaam van de vrouw? (als ze niet voor bevruchting zorgen). Daar ben ik eigenlijk wel heel benieuwd naar.


Antwoord

Beste vragensteller,

Ik denk dat je het beste hiervoor een leerboek over de menselijke voortplanting in kan zien. In het kort een aantal belangrijke 'mechanismen' die ervoor zorgen dat de spermacel dood gaat. In de eerste plaats de zure omgeving van de vagina; dit zorgt ervoor dat veel spermacellen dood gaan. Verder vormt het baarmoederslijmvlies een barrière voor de spermacel. Dit wordt tijdens de vruchtbare periode van de vrouw dan ook beter toegankelijk, zodat spermacellen de baarmoeder in kunnen komen. De aanwezigheid van spermacellen in de baarmoeder zorgt in het lichaam van de vrouw voor een enorme 'uitstoot' van witte bloedcellen die de dode spermacellen opruimen. Uiteindelijk bereiken maar enkele spermacellen de eileider en zal normaal gesproken 1 spermacel de eicel bevruchten (in het geval van een éénling).

Ps. Een boektip: Human Reproductive Biology. Hierin kun je veel meer lezen. Wel in het Engels, maar via deze link kun je in ieder geval het boek gedeeltelijk lezen.

Lees meer artikelen over:

sperma
Dit artikel is beantwoord door

dr. Nomen Nescio

  • Geboortedatum:
    11-09-1984
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Nieuwegein
  • Status:
    Inactief
38 artikelen

Bijzonderheden:

Arts/chirurg


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
3 reacties
Daniel
15-06-2012 / 17:10
Spermacellen bedrijven topsport, met miljoenen gaan ze van start en er kan er maar 1 de winnaar zijn. Ik leef mee met vragensteller, zo'n mooie vraag, ik zou het graag live willen zien met commentaar van Jack van Gelder....., oooooohhhh zaadcel x gaat winnen......, wij springen allemaal op van de bank, leukere TV dan het EK voetbal.
ajk
16-06-2012 / 01:07
haha, gaat wel een lange zit worden dan Daniel, de zaadcellen gaan maar een heel klein stukje per uur vooruit...
boulanger
16-06-2012 / 12:20
Volgens mij verlaat het meeste sperma de vrouw gewoon door de vagina naar buiten (op de wc bijv).

Terug in de tijd

De laatste tijd ben ik vaak bang dat mijn vriend wat overkomt of dat hij gaat sterven. Ik ben zo bang dat ik hem moet missen door de dood. Is het raar dat ik zo denk? Ik bid veel of hij bekeerd mag zi...
1 reactie
15-06-2013
Ik ben hopeloos. Hoe word ik ooit een kind van God?
Geen reacties
15-06-2023
Tijdens de eredienst van een CGK-gemeente ergens in ons land heeft zondag een ontruiming plaatsgevonden. Dat betrof een oefening van de brandweer. Is dat gebruikelijk om dat op een zondag tijdens de d...
14 reacties
15-06-2018
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering