Tijdstip van sacrament in kerkdienst

Ds. R.H. Kieskamp / 1 reactie

14-06-2012, 10:47

Vraag

Ik heb een vraag over de bediening van de Heilige Doop. Bij ons in de kerk wordt er eerst gedoopt, daarna is er de bediening van het Woord. De doop is de bediening van een sacrament. Wanneer er het Heilig Avondmaal is, wordt eerst het Woord gepredikt en daarna het Heilig Avondmaal bediend. Nu is mijn vraag: Het zijn toch beide sacramenten? Behoort dan niet eerst het Woord gepredikt te worden en daarna het sacrament bediend? Hoe staat dit in de Bijbel beschreven?


Antwoord

Vanuit het verstaan van de Schrift heeft de reformatie Woord en sacrament altijd dicht bij elkaar gehouden. De sacramenten hangen aan het Woord. Vandaar ook de uitgebreide onderwijzing vanuit de Schrift in de formulieren van beide sacramenten. Er is best wat voor te zeggen de preek te houden voor de bediening van de doop en het gebeurt ook. De preek dient dan wel dooponderwijzing te zijn. Gelet op het feit dat het doopformulier tot en met dooponderwijzing is, kan de preek echter ook zeer wel na de doop plaats vinden. Praktische overwegingen in verband met het te dopen kind zullen het dopen voordat er gepreekt wordt, versterken. Bij het avondmaal spelen praktische overwegingen geen rol. Bovendien heeft de preek daar een nodigend karakter en wordt daarom altijd voor de bediening van het sacrament gehouden.
 
Met hartelijke groet,
Ds. R. H. Kieskamp

Lees meer artikelen over:

liturgie
Dit artikel is beantwoord door

Ds. R.H. Kieskamp

  • Geboortedatum:
    11-11-1935
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Lienden
  • Status:
    Inactief
63 artikelen
Ds. R.H. Kieskamp

Bijzonderheden:

Dominee Kieskamp is op 29 april 2021 overleden.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
Roozemond
14-06-2012 / 11:18
Ik denk dat dat heel verschillend is want ik ken genoeg doopdiensten waar het andersom is. Daarnaast zijn er domineens die a.d.h.v. het formulier ook het woord induiken, ook met de toespraak. Ik denk dat het vooral te maken heeft met een praktische kant. Vaak brengen vrienden of familie, die vaak elders wonen, en als je een hele tijd met een kindje in een zaaltje moet wachten, is niet handig. Dat begrijpt iedereen.

Terug in de tijd

Ik vraag me af of er een bijbelse fundering bestaat voor een theocratische staatsvorm. En zo ja, vindt u dan dat we die eigenlijk zouden moeten toepassen, indien mogelijk?
Geen reacties
14-06-2003
Persoonlijk geloof ik dat je geen 'schietspelletjes' op de computer mag doen. Met de dood speel je niet, zo is mijn bescheiden mening. Maar hoe zit het met kinderen als ze bijvoorbeeld oorlogje spelen...
Geen reacties
14-06-2013
Aan ds. Vergunst. Ik heb een vraag n.a.v. uw preek over 1 Thessalonicenzen 5, over het uitblussen van de Heilige Geest. Wat is het aangrijpend om de Geest uit te (kunnen) blussen Die zo genadig in ons...
Geen reacties
14-06-2023
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering