Niet dopen of onbekeerd dopen

Ds. J. van Rossem / Geen reacties

01-10-2001, 00:00

Vraag

Wat is erger: niet gedoopt zijn of je onbekeerd laten dopen?


Antwoord

Niet gedoopt zijn is erg, omdat het ongehoorzaamheid is jegens de Heere Die ons de doop beveelt. Moet je bekeerd zijn om je te laten dopen? Dan zou de grond van je doop in je bekering liggen en dat kan nooit. Zou je dan ook kleine kinderen kunnen en mogen dopen? Ze worden gedoopt omdat de grond van de doop in de Heere ligt. Dat betekent overigens wel dat de doop om bekering vraagt. De zaken die bij de doop worden voorgesteld (zonde en genade) moeten wel door de kracht van de Heilige Geest beleefd worden.

Met een gedoopt voorhoofd onbekeerd zijn is erg, het doet je door eigen schuld de verlorenheid aan. Alleen langs de weg van wedergeboorte bekering wordt de verbondszegen in het hart gelegd. Onbekeerd blijven op het erf van de doop als op het erf van het verbond vraagt om de verbondsvloek.

Bidt maar met je gedoopte voorhoofd of de Heere je bekeert. Als een ongedoopte door de Heere wordt bekeerd vaagt hij of zij zeker om de doop. In ieder geval: we zijn niet in de eerste plaats gedoopt omdat wij het willen, maar omdat de Heere het wil.
Maar de Doop zegt ook dat de Heere alles heeft en alles kwijt wil om een verloren zondaar zalig te maken. En aan die belofte wil Hij, op grond van de doop herinnerd zijn.

Heere, doe mij mijn Doop beleven,dan zal ik behouden zijn! De Heere, als de God van je doop en als de God van het verbond, zegene je!

Ds. J. van Rossem

Lees meer artikelen over:

kinderdoopongedoopt
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J. van Rossem

  • Geboortedatum:
    04-03-1945
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Status:
    Inactief
121 artikelen
Ds. J. van Rossem

Bijzonderheden:
Ds. van Rossem is op 7 maart 2013 overleden.

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Sinds kort ben ik bekeerd en gered door de Heer en sindsdien heb ik heel veel wonderen en tekens mogen aanschouwen. Alles in mijn leven begint sinds deze hergeboorte langzaam een plekje te krijgen. An...
2 reacties
30-11-2018
Ik heb een vraag over de kinderdoop. Ik heb gezien dat hier al enkele keren een vraag over gesteld is, maar toch is me nog niet alles duidelijk. Mijn vader is van huis uit tegen de kinderdoop, terwijl...
Geen reacties
30-11-2001
Hoe noem je iemand die enige tijd met vreugde de Heere mag dienen, maar toch niet oprecht gelovig blijkt te zijn?
4 reacties
30-11-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering