Zaadcel

drs. B. de Jong / 6 reacties

23-02-2012, 13:06

Vraag

Hoelang kan een zaadcel het langst leven en hoelang leeft een zaadcel het kortst? Gaat de kwaliteit van een zaadcel achteruit als hij al even voor de bevruchting in een vrouw leeft?


Antwoord

Geachte mevrouw/mijnheer,

De interactie tussen de zaadcel en de voortplantingsorganen van de vrouw is complex. Na gemeenschap bevinden er zich gewoonlijk tientallen tot honderden miljoenen zaadcellen in de vagina. Van deze zeer grote groep bereikt er uiteindelijk een zeer klein aantal de eileiders (ongeveer 1 op de 1 miljoen). Aldaar kan de bevruchting van de eicel plaatsvinden.

De kwaliteit van sperma (inclusief zaadcellen) is o.a. afhankelijk van de hoeveelheid sperma (volume), het aantal zaadcellen per milliliter sperma (concentratie), de vorm en beweeglijkheid van de zaadcellen. Naarmate de kwaliteit van sperma en de zaadcellen afneemt wordt de kans op een bevruchting ook kleiner. Hierbij moet men zich wel realiseren dat de kans op een bevruchting (vruchtbaarheid) niet alleen wordt bepaald door de sperma kwaliteit, maar ook door allerlei factoren bij de vrouw.

Een normale/gezonde zaadcel kan ongeveer vijf dagen leven in de voortplantingsorganen van de vrouw. Met andere woorden, gemeenschap tot maximaal vijf dagen voor de eisprong kan leiden tot een bevruchting. Tot vijf dagen na de gemeenschap blijken zaadcellen dus kwalitatief goed genoeg om een bevruchting te bewerkstelligen. Echter, bij gemeenschap 1 tot 2 dagen voor de eisprong heeft men de grootste kans op een bevruchting. Dit zou enerzijds kunnen komen door kwalitatief betere zaadcellen, maar anderzijds zijn de vrouwelijke voortplantingsorganen in deze periode ook meer 'ontvankelijk' voor zaadcellen.

Ik hoop u hiermee voldoende informatie te hebben verstrekt.

Met vriendelijke groet,
Ben de Jong

drs. B. de Jong

drs. B. de Jong

 • Geboortedatum:
  28-12-1985
 • Kerkelijke gezindte:
  Hersteld Hervormd
 • Woon/standplaats:
  Opheusden
 • Status:
  Inactief
 • Bijzonderheden:
  Functie: Arts Intensive Care

Tags in dit artikel:

bevruchtingsperma
6 reacties
anna30
23-02-2012 / 13:16
Prima antwoord!

Ter aanvulling: de zuurgraad van de vagina van een vrouw heeft ook grote invloed op de zaadcellen. Ik werd moeilijk zwanger omdat de PH waarde standaard te zuur was en de zaadcellen dus doodde.
Ook het baarmoederslijmvlies heeft invloed, hoe doordringbaar is die? Sommige vrouwen hebben vijandig slijmvlies waar spermacellen slecht doorheen kunnen komen of zelfs niet.

Zo zie je dat alles op elkaar afgestemd moet zijn om een bevruchting te laten plaatsvinden, hoe wonderlijk!
machiels
23-02-2012 / 13:47
Dit vond ik nu eens echt een goed probleem om op Refoweb te bespreken. Ik heb weer heel wat geleerd.......
anna30
23-02-2012 / 14:08
@machiels: ik heb inmiddels geleerd hier dat de drempel naar een arts of deskundige vaak veel hoger is dan hier anoniem een vraag te stellen. En Refoweb heeft ook deskundigen die kunnen helpen, dus waarom niet?
Tuurlijk, het is geen vraag dat geloofszaken aangaat, maar een medische vraag, prima toch?
Daniel
23-02-2012 / 18:24
goed antwoord van Ben de Jong, helemaal niets mis mee, jammer dat hij hersteld hervormd is.
Grapje
Jaantje
23-02-2012 / 20:40
Beste Anna,
Je hebt het over vijandig slijmvlies. Het is bekend dat de in de vagina de "fagen" het sperma als "lichaamsoneigen" afbreekt. Daar is niets aan te doen. Om de kwaliteit van de zaadcel te bevorderen, om het voorgaande te kunnen overleven, wordt een gezonde levenswijze en voor de man geen "strakke" onderkleding aanbevolen.
anna30
23-02-2012 / 21:19
@jaantje: vijandig slijmvlies breekt de spermacellen inderdaad af. Het is ook mogelijk dat een slijmprop voor de baarmoedermond voor de zaadcellen ondoordringbaar is.

Helaas kunnen zelfs heel goede en gezonde zaadcellen een te zure omgeving en vijandig slijmvlies niet overleven.

Terug in de tijd

Soms voel ik me schuldig dat ik te weinig tijd aan God besteed. Hij heeft mij doen omkeren en laten beseffen dat ik niet verder kon gaan zoals ik leefde. Sindsdien ben ik er veel mee bezig. Ik probe...
3 reacties
23-02-2021
Had David in zijn periode in Ziklag slechts een legertje van 600 man (1 Sam. 30:9) of een groot leger (een leger Gods, 1 Kron.12:22)?
Geen reacties
23-02-2010
Ik ben soms bang dat ik bindingsangst heb, maar ik ben er nooit zo van om zomaar een bepaalde sticker op bepaald gedrag te plakken. Ik zit hier alleen wel heel erg mee. Ik heb een goede vriend die mij...
6 reacties
23-02-2021
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering