Nagelbijten

drs. A. Meijer / 2 reacties

16-02-2012, 08:52

Vraag

Ik heb altijd last van drang om nagels te bijten of met de vingers aan mijn nagels te wriemelen, al vanaf mijn jeugd af. Zodra ik niks te doen heb is die drang er al. Ook zit ik 's avonds op bed veel aan mijn teennagels. Weet iemand hier iets op? In het verleden deed ik er spul op, maar dat hielp niks.

Antwoord

Beste vragensteller,

Nagelbijten kan een hardnekkige gewoonte zijn die lastig te bestrijden is. Er bestaan verschillende behandelingen. Gedragstherapie is een mogelijkheid. Het richt zich op het wijzigen van het gedragspatroon.

Het is goed om bij jezelf na te gaan op welke momenten je gaat bijten (het gebeurt vaak in geval van stress). Vervolgens moet je jezelf aanleren om op die momenten een andere handeling te verrichten (bijvoorbeeld een vuist maken). Dit vraagt oefening.

Daarnaast kun je inderdaad je nagels insmeren met een bittere substantie maar dat heeft bij jou blijkbaar niet zo geholpen.

Vriendelijke groet,
A. Meijer

drs. A. Meijer

drs. A. Meijer

 • Geboortedatum:
  14-12-1978
 • Kerkelijke gezindte:
  Christelijk Gereformeerd
 • Woon/standplaats:
  Ouderkerk aan de Amstel
 • Status:
  Actief
2 reacties
pannenkoek
16-02-2012 / 18:07
Bij mij hielp bijtex ook niet. Ik likte het eraf en ging weer verder. Ben inm. 38 en bijt nogsteeds. Niet bij stress of zo, maar eigenlijk altijd. Vraag me af of er iets bij mij zou helpen. Afgekloven stompjes, ze zien er niet uit. Onze zoon deed het ook, maar die hield er ineens mee op. Zou ik ook zo graag willen. Ook al zou er op elke nagel een 10tje staan wat ik na 3 wk zou krijgen, vraag ik me nog af of dat zou lukken.
hendrika80
18-02-2012 / 14:44
Ik bijt ook nagels, bij mij hielp nagellak , als het erop zat dacht ik: niet bijten dan krijg ik mooie nagels!

Terug in de tijd

Ik vind het soms moeilijk om tegenslagen te verwerken: Wat betekent dit voor een christen (Hebreeën 11): "En u bent de v...
1 reactie
16-02-2013
Zijn lucide dromen occult? En kun je jezelf wakker maken tijdens een lucide droom?
3 reacties
16-02-2021
Geachte mevrouw Hoek. U bent onlangs op het Calvijncollege in Middelburg geweest en u heeft daar het een en ander vertel...
geen reacties
16-02-2004
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering