Duimen en haren uittrekken

Henk Jan Westeneng / 2 reacties

04-01-2012, 08:48

Vraag

Onze dochter (4,5 jaar) trekt telkens haren uit haar hoofd tijdens het duimen. Ze krijgt hele kale plekken op haar hoofd. Dit is begonnen sinds ze op school zit, zowel het duimen als het haren trekken. Ze gaat wel met plezier naar school. Hoe kunnen we haar helpen om er mee te stoppen?


Antwoord

Uw vraag is moeilijk te beantwoorden omdat er in de literatuur geen eenduidig antwoord op gegeven wordt. De meeste artikelen zien het uittrekken van haar op deze jonge leeftijd als "spelen met haar" dat gepaard kan gaan met duimen en soms begint na een stressvolle gebeurtenis (voorbeelden in de literatuur zijn: o.a. het krijgen van een broertje of zusje, het doormaken van een infectie, e.d.). Mogelijk past naar school gaan ook in dit rijtje. Deze artikelen zien het uittrekken van haar dus als relatief onschuldig en voorbijgaand. Er is beschreven dat het soms helpt om het kind een pop te geven (waar het kind dan spelenderwijs het haar uit kan trekken en niet uit haar eigen hoofd), dit is echter zeker geen bewezen therapie. Er is echter ook een recent artikel wat het uittrekken van haar beschrijft wat op jonge leeftijd begonnen is en toch persisteert op oudere leeftijd. Omdat uit onderzoek dus vooralsnog geen eenduidig antwoord komt kan ik u dat helaas ook niet geven. Tenslotte is het ook mogelijk dat het haar van het kind erg makkelijk loslaat. Dit is een aandoening die frequent voorkomt en soms gepaard kan gaan met haar uittrekken (wat dan dus bijzonder gemakkelijk gaat).

Iets waar in ieder geval voor gewaakt moet worden is wat het kind met het haar doet. Sommige kinderen eten het namelijk op. Dit kan op den duur gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Een ander punt van aandacht is dat het straffen van het kind zeer waarschijnlijk niet zal helpen. Afleiden of het negeren van het gedrag zijn mogelijk effectiever.

Concluderend is het moeilijk om u een goed onderbouwt advies te geven. Indien er sprake is van stressfactoren in het leven van het kind kan het goed zijn om hier aandacht voor te hebben en deze (voor zo ver mogelijk) weg te nemen. Het kan ook goed zijn om eens met uw huisarts van gedachten te wisselen over dit probleem. Mogelijk heeft hij/zij nog andere mogelijkheden voor diagnostiek of therapie. Als uw kind het haar opeet is dit een reden uw huisarts te bezoeken.

H. J. Westeneng

Lees meer artikelen over:

opvoedingstress
Dit artikel is beantwoord door

Henk Jan Westeneng

  • Geboortedatum:
    18-04-1986
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Nijmegen
  • Status:
    Inactief
23 artikelen
Henk Jan Westeneng

Bijzonderheden:
Functie: arts en onderzoeker

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
QuadCoreInside
04-01-2012 / 12:52
Hmm de titel doet vermoeden dat het kind zowel haar duimen als haar haren uittrekt. :-)
hendirk
09-01-2012 / 15:10
Dit is voor mij heel herkenbaar!!
K heb dit ook zelf jaren gedaan , ik speelde met die haar in mijn handen en duimde daarbij.
Voor mij was dat mijn kroel , zo als dat bij een ander een lapje of beer is.
Na verloop van tijd trok ik ze niet meer uit nam ik alleen nog een los liggende haar van mij zelf.
Ook dat is helemaal overgegaan !!!

Terug in de tijd

Ik ben een meisje van 16 jaar oud en ik heb een paar vragen over het reformatorisch geloof. Zelf ben ik protestants, maar ik heb een aantal vriendinnen die reformatorisch zijn en ik ben daar best door...
6 reacties
04-01-2017
Onze zoon van 15 heeft zijn haar langer dan gemiddeld. Persoonlijk vinden wij dat als ouders geen probleem. Het is een lieve jongen die op school totaal geen moeilijkheden veroorzaakt en altijd goed m...
Geen reacties
04-01-2017
Wat is het verschil tussen Gereformeerde Kerk (GK) en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv)?
Geen reacties
04-01-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering