Perineum dichtdrukken

drs. N. Wolswinkel / 12 reacties

05-12-2011, 12:50

Vraag

Als je aan periodieke onthouding doet en een zaadlozing wil tegenhouden, is het medisch gezien slecht om dit te doen door het perineum dicht te drukken?

Antwoord

Het is medisch niet slecht om dit te doen. Het wordt inderdaad gebruikt als een manier om de zaadlozing uit te stellen (en daarmee de duur het vrij-plezier voor beiden te vergroten). Maar de zaadlozing zal uiteindelijk wel komen. Dat is natuurlijk niet erg, maar wel wanneer je niet zwanger wilt worden. Het vraagt wel erg veel discipline van de man wanneer je dit wilt doen in het kader van anticonceptie. Betrouwbaarheid lijkt me slecht.

Periodieke onthouding is vooral op sommige dagen niet vrijen, althans niet op een manier waarop er een zaadlozing in de vagina op kan treden.

Drs. N. Wolswinkel

drs. N. Wolswinkel

drs. N. Wolswinkel

 • Geboortedatum:
  02-02-1957
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Veenendaal
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Huisarts

12 reacties
AHHK76
05-12-2011 / 13:43
Misschien is het gewoon een idee condooms te gebruiken..? Lijkt me iets veiliger en handiger! Zelf zie ik geen echt principieel verschil tussen wat je nu doet en het gebruik van condooms.
dkw
05-12-2011 / 14:04
Mee eens.
Wat is het doel van periodieke onthouding en wat vragensteller vraagt? Juist, geen kinderen krijgen.
Wat is het doel van een condoom/pil? Juist, geen kinderen krijgen.

Wat is het verschil?
AHHK76
05-12-2011 / 21:12
Tja en dat wilde ik nou net weer niet zeggen..... Zelf zal ik het gebruik van de pil niet gauw stimuleren. Het is onnatuurlijker en kan, voor zover ik weet, in sommige gevallen ook abortief werken. Nee, ik wil die echt niet op één lijn stellen met andere methoden.
AHHK76
06-12-2011 / 19:55
@rsdejong: Als ik Genesis 38: 8-10 lees, dan staat daar toch niet dat Onan gestraft wordt vanwege zaadverspilling? Hij wilde geen nageslacht verwekken voor zijn overleden broeder! Dat was de zonde, die hij beging. Als het vanwege zaadverspilling was.... Mogen mannen dan nog wel gemeenschap hebben met hun vrouw na de menopauze?
Onthouding om geen kinderen te krijgen, lijkt me ook niet Bijbels te onderbouwen. Zie 1 Korinthe 7: 5 : Onttrekt u elkander niet, tenzij dan met beider toestemming voor een tijd, opdat gij u tot vasten en bidden moogt verledigen; en komt wederom bijeen, opdat u de satan niet verzoeke, omdat gij u niet kunt onthouden.
plderoos
06-12-2011 / 20:13
@ rsdejong. Met het zogenaamde onaneren is al heel veel jonge jongens en onterecht schuldgevoel aangepraat. Zoals AHHK76 al zegt, dat ging erom dat hij voor zijn broer geen nageslacht wilde verwekken en dat was nogal wat, je zou de geslachtslijn naar de Messias kunnen onderbreken! Over meer gaat het niet.

Het staat er zo expliciet bij, iedere keer als hij tot de vrouw van zijn broer kwam verspilde hij het zaad op de grond omdat hij wist dat het zaad (het nageslacht) niet het zijne zou zijn.
1a2b3c
07-12-2011 / 09:35
@rsdejong, lees 1 Kor.7 eens 9 .... want het is beter te trouwen dan van begeerte te branden.
In dat hoofdstuk staat juist dat je je NIET aan elkaar mag ontrekken dan allen om ÉÉN reden: om te bidden en vasten, met goedvinden van beiden.
En daarna moet je weer bij elkaar komen vanwege het natuurlijke verlangen dat God in ons geschapen heeft, opdat de satan niet zou verzoeken.

Jij zegt: Ik heb nergens in de Schrift kunnen ontdekken dat de sexualiteit puur kan worden gebruikt voor het genot, ook al is dit binnen de omheining van het huwelijk.

Draai het eens om, staat er dat het NIET gebruikt mag worden voor het genot? (afgezien van je verkeerde interpretatie van het verhaal van Onan) Moet je Hooglied eens lezen!
Eten en drinken doe je toch ook niet alleen om in leven te blijven, dan nemen we ook meer dan we daarvoor nodig hebben en we genieten er ook van.
hjrl
07-12-2011 / 11:03
rsdejong, uw redenatie is conform de moraal-theologie van de RKK. Ik kan u verhalen doen van gehuwden, die zich juist door deze redenatie van elkaar vervreemden. Uiterst onbijbels.
AHHK76
07-12-2011 / 12:04
@rsdejong: Dat jullie dit zo hebben ervaren en gedaan, is heel mooi! Mensen en situaties zijn verschillend. Daarom neemt de een soms een andere beslissing dan de andere. Als een beslissing biddend wordt genomen, in afhankelijkheid van God, en er wordt vrede bij ervaren dan is het goed. Dan geldt: een ieder zij in zijn eigen gemoed ten volle verzekerd!
Alles wat we doen, moet tot eer van God zijn. Eten, drinken, seksualiteit, kinderen krijgen, boodschappen doen, enz. Zie 1 Korinthe 10 :31. Dat kan alleen als we wandelen met God....
boulanger
07-12-2011 / 13:53
@rsdejong: er staat in spreuken dat een man mag genieten van de huisvrouw van zijn jeugd, dat mag vooral in bed lijkt mij. En daarnaast, er staat ook dat de begeerte van een vrouw uit zal gaan naar haar man, en dat heeft volgens mij ook alles met seksualiteit te maken. Ik weet niet welke dingen u in uw opvoeding heeft meegekregen wat betreft seksualiteit, maar volgens mij zijn dat niet echt gezonde bijbelse ideeen geweest.
hjrl
07-12-2011 / 14:12
ik denk dat RSDEJONG net zo rooms is al ik. Met dát verschil dat hij gelukkig werd van zijn staan in de onthouding en ik juist niet. Maar terwille van de bestaande kinderen; ziekte en geld is er bij ons ook al heeeeeel lang sprake van onthouding als een oplossing voor zwangerschappen. Bij ons echter wel ten koste van de tere huwelijksliefde.
ariane
08-12-2011 / 21:45
Ik vraag mij nu af wie van de reageerders de vraag gelezen heeft?

En er worden weer eigen stokpaardjes bereden.
naam
15-12-2011 / 20:46
Er is nogal verschil tussen periodieke onthouding of gehele onthouding. DAt laatste lijkt mij volstrekt onbijbels. Daarvoor ben je toch geen man en vrouw? En hjrl; jouw reactie vind ik een beetje raar. Afgezien van het feit dat ik mij afvraag 'hoe kom je op zoiets?', als je je er niet goed bij voelt en je er samen niet gelukkig van word (blijft!) ga je toch samen, biddend, op zoek naar 'hoe dan wél?! God wil dat je leeft met Hem, in afhankelijkheid van Hem, in biddend opzien tot Hem, maar Hij zoekt jouw geluk en niet jouw ongeluk!
Ik weet dat gezinsvorming heel teer ligt en heel persoonlijk is maar als man en vrouw moet je hier toch een weg in kunnen vinden.
Ons idee is: kinderen zijn een groot geschenk van God, we willen zoveel mogelijk de kinderzegen ontvangen met vreugde maar het is niet de bedoeling dat je het niet trekt, dat je relatie er onder lijdt, dat je gezinsleven (aandacht, liefde, geduld) er onder lijdt. Dat zijn ook verantwoordelijkheden die je 'zwaar moet tillen'.
Voor ons bied de ladycomp uitkomst. Eenvoudig, natuurlijk, gebruik makend van de schepping, van je vrichtbare en onvruchtbare dagen

Terug in de tijd

Ik word bang als ik lees over de afval der heiligen, Hebreeën 6. En over de volharding. Dan denk ik dat ik het nooit vol...
6 reacties
05-12-2009
Ik weet sinds twee jaar dat ik lesbisch ben. Of ik een relatie wil weet ik nog niet maar ik wil het gewoon vertellen. Ik...
geen reacties
05-12-2005
Mijn zoon van tien jaar is veel bezig met seksualiteit. Heeft veel vragen daarover die ik probeer te beantwoorden. Maar ...
geen reacties
05-12-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering