Rank zonder vrucht

Ds. J.L. Schreuders / 1 reactie

28-10-2011, 17:09

Vraag

In Joh. staat dat elke rank die geen vrucht draagt wordt afgehouwen en in het vuur geworpen. Wordt hiermee bedoeld dat zo iemand voor eeuwig verloren gaat of gaat het hier over hout, hooi en stoppelen? Bij zo iemand worden al zijn werken verbrand maar zelf wordt hij behouden. In Rom. staat ook iets over takken die afgehouwen worden, staat dat allemaal met elkaar in verband?


Antwoord

Beste vragensteller,
 
Inderdaad kan ik in Johannes 15 niet anders lezen dan dat het over de eeuwige verlorenheid gaat. Het  heeft immers betrekking op de rank, die niet in de wijnstok is en blijft en dus vreemd is aan Christus. Aangezien er buiten Hem geen leven is, moet die rank wel verdorren en deugt hij nergens anders toe dan in het vuur geworpen te worden. Jij vergelijkt dat met Schriftgegevens uit 1 Korinthe 3. Daar ligt het echter anders. Het gaat daar om mensen die op het enige fondament Christus (!)  verschillend bouwen. De een bouwt er zeer deugdelijk goud op. De ander zeer gebrekkig en al te menselijk hout en stoppels. Dat mindere werk houdt in het gericht geen stand (natuurlijk niet) , maar de mens die, hoe gebrekkig ook, toch op het juiste fondament heeft gebouwd (en dus in Christus is) kan niet verloren gaan. Hij zal zelf als een brandhout uit het vuur gerukt, behouden worden.

Jouw verwijzing naar takken die agehouwen worden in de brief aan de Romeinen slaat op Romeinen 11. Het gaat daar over Israel, dat met een olijfboom wordt vergeleken. De takken die op die olijfboom hoorden, zijn door ongeloof afgebroken. Dat duidt op het ongeloof van Israel. Die afgebroken takken worden uiteraard niet zalig. God brengt in plaats daarvan takken aan die in feite wild waren, maar in de olijfboom hun plaats krijgen. Paulus bedoelt de heidenen die worden ingelijfd in de christelijke kerk door het geloof. Zij krijgen wel aan de zaligheid deel. Maar God is machtig ook de takken, die nu afgebroken zijn (het ongelovige Israel) alsnog weer in te enten. Dat geeft verwachting voor het oude bondsvolk.

Afgezien van het feit dat soortgelijke beelden worden gebruikt, kun je dus de ene schriftplaats niet zomaar aan de andere koppelen. Je moet altijd goed letten op verband en strekking. Hopelijk is dit antwoord voldoende.

Ds. J. L .Schreuders, Aalst

Lees meer artikelen over:

eeuwigheidrankvrucht van de Geest
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.L. Schreuders

  • Geboortedatum:
    24-08-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Boven-Hardinxveld
  • Status:
    Actief
174 artikelen
Ds. J.L. Schreuders

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
plderoos
29-10-2011 / 10:14
Goed antwoord zeg! we hebben inderdaad wel eens de neiging verbanden te leggen die er niet zijn. En dus is het altijd zaak goed het hele verhaal, de context, te lezen.

Terug in de tijd

Ik ben een jonge meid van 18 jaar, ben zwanger geraakt voor mijn huwelijk en we hebben schuldbelijdenis gedaan. We hebben een zoontje van acht maanden. Ook hebben we een vriendin die ook jong moeder i...
Geen reacties
28-10-2006
Hoe kan ik als jonge (getrouwde) vrouw vorm geven aan matigheid als vrucht van de Geest? Wat houdt het precies in wanneer dit woord ook wel vertaald wordt met zelfbeheersing? En speelt karakter hier o...
2 reacties
28-10-2010
Mag ik er voor kiezen om pas na twee jaar weer een kind te krijgen door in bepaalde vruchtbare perioden geen geslachtsgemeenschap te hebben?
Geen reacties
28-10-2004
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering