Eenzaamheid omarmen

drs. E.J. (Els) van Dijk / 1 reactie

04-05-2011, 11:00

Vraag

Beste Els van Dijk, u schreef: "Artikel geschreven over singles. Maar voor ieder geldt dat je de eenzaamheid moet kennen, wil je geschikt zijn voor welke relatie dan ook." Zou u dit voor mij toe willen lichten? Alvast hartelijk dank.


Antwoord

Beste,

De uitspraak die jij noemt, heb ik natuurlijk uitgelegd in het bewuste artikel. Ik zal proberen dat hier kort samen te vatten.
 
Pas als we de eenzaamheid durven te omarmen, zijn we geschikt voor het functioneren in een gemeenschap, van welke aard dan ook. "Solitude", het Engelse woord voor eenzaamheid, komt van "solus", een Latijns woord dat "alleen" betekent. Eenzaamheid heeft dus alles te maken met alleen zijn. Bij eenzaamheid gaat het erom hoe wij omgaan met ons alleen zijn. Ieder mens is dat namelijk, aangezien er niemand is zoals jij en ik. In de diepste zin van het woord is ieder mens alleen. Waarom? Nou, dat heb ik eigenlijk  al gezegd: omdat je nu eenmaal anders bent dan anderen. En daarom ben je tot op zekere hoogte ook van hen afgescheiden.

Veel mensen proberen die afgescheidenheid te doorbreken, omdat het voelt als alleen en verlaten zijn. En daar houden de meeste mensen niet van. Dus proberen zij die 'verlatenheid' te doorbreken en dat kan met van alles: geld, relaties, seks, enzovoort. Maar het is investeren in een bodemloze put. Je zult op die manier nooit bereiken wat je op het oog hebt.
 
Daarom: Kun je het alleen zijn ook zien als iets positiefs? Omdat je juist daarin in contact kunt komen met de Ene die de diepste verlangens van je hart kan vervullen? Eenzaamheid is luisteren naar de stem die zegt dat Hij jou op het oog heeft met Zijn liefde en genade. Dus je kunt stoppen met druk doen en aan iedereen willen bewijzen dat jij heus wel wat voorstelt.

Eenzaamheid is de plaats waar we naar toe moeten om de waarheid over onszelf te horen. En als we dié kunnen aanvaarden en accepteren, kunnen we van betekenis zijn voor anderen. Daarvoor zijn we namelijk geschapen; om samen te zijn in relaties van welke aard dan ook. Niet in eerste instantie om jezelf bevestigd te zien. Juist niet. Pas als je zelf iemand bent, heb je wat weg te geven. En je hebt de eenzaamheid en het alleen zijn nodig om dat te ontdekken.
 
Nou, ik hoop dat je mijn gedachtengang kunt volgen. Uitgebreider vind je die terug in het artikel dat verscheen in het aprilnummer van RefoAnders. Misschien kun je dat nummer aanvragen bij die organisatie. Daarin betoog ik ook dat singles niet zielig zijn. Absoluut niet! Misschien mag je het single-zijn ook wel zien als een speciale opdracht.

Schrijf ik ook nog wat over....
 
Hartelijke groet!
Drs. Els J. van Dijk

Lees meer artikelen over:

psychologie
Dit artikel is beantwoord door

drs. E.J. (Els) van Dijk

  • Geboortedatum:
    28-01-1956
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Actief
208 artikelen
drs. E.J. (Els) van Dijk

Bijzonderheden:

Voormalig directeur Evangelische Hogeschool. Nu begeleiding en advies.

Bekijk ook:

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
meizje
04-05-2011 / 13:20
Dank u wel. Ik ga het artikel opzoeken!

Terug in de tijd

Ik ben niet gelovig opgevoed. Ik ben ook niet gedoopt. Een jaar geleden heb ik er zelf voor gekozen om naar de kerk gegaan. Ik ga nu elke zondag naar de kerk. Ik zou nu graag gedoopt willen worden. Is...
1 reactie
04-05-2017
Aan dokter Wolswinkel. Hartelijk dank voor de beantwoording van onze vraag over de hielprik. Waarschijnlijk heeft u iets verkeerd begrepen. We zijn zeker overtuigd van het nut van de hielprik, maar we...
2 reacties
04-05-2012
Ik loop met een vraag rond waar ik niet aan uit kom. Mag je als christen met elkaar in een huwelijk orale seks hebben? En dan gaat het vooral om het 'voorspel'. Je hebt elkaar lief en bemint elkaar en...
Geen reacties
04-05-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering