Huwelijk verdiepen

Ds. P. van der Kraan / 3 reacties

15-02-2011, 08:19

Vraag

Wij willen graag ons huwelijk verdiepen. Het gaat allemaal niet zo lekker meer. Hebt u een boek, zodat wij dit zelf kunnen proberen te gaan doen (verdiepingsgesprekken)? Waar wij het meest tegen aan lopen is het gesprek dat niet lukt. Wij leven al vijf jaar samen in een huwelijk. Er is trouw, betrokkenheid en zorg voor de ander. Maar echt de ander ontmoeten d.m.v. een dieper gesprek lukt ons niet. Ik krijg er steeds meer last van. Is er een goed boek dat wij d.m.v. vragen samen dit kunnen gaan proberen? Wij hopen het erg.

Antwoord

Fijn dat jullie zelf willen werken aan verdieping van jullie huwelijk. Na vijf jaar samenzijn, hebben jullie kennelijk ontdekt dat er meer is dan je tot nu toe uit jullie relatie hebt gehaald. Jullie geven aan dat je wilt werken aan verdieping van gesprekken zodat je elkaar echt ontmoet. Betekent dat jullie in je huwelijk ieder een eigen weg gaan, ook al is er trouw, betrokkenheid en zorg voor elkaar? Heb je het idee dat je langs elkaar heen leeft, dat ieder zijn eigen dingen doet en dat jullie niet echt deel hebben aan elkaars leven? In het rijtje van wat er wel is, noem je niet: liefde. Is dat bewust weggelaten? Of houden jullie wel van elkaar maar heb je 'alleen' de indruk dat je relatie verdiept kan worden?

Je ziet, er zijn nogal wat vragen. Als ik daarop het antwoord wist, zou ik gerichter antwoord kunnen geven op jullie vraag. Nu moet ik helaas wat in het algemene blijven steken.

In het vervolg van mijn antwoord zal ik een aantal titels van boeken geven waarmee je aan de slag kunt gaan. Maar dan blijft staan dat je het zelf moet doen en er zelf aan moet werken. Maar uit je vraag proef ik dat je dat wilt.

Een aantal praktische tips geef ik hierbij door. Begin met tijd voor elkaar te maken. En maak het daarbij gezellig. Spreek af dat je begint te informeren naar hoe je ieder de dag hebt doorgebracht in de uren dat je niet bij elkaar bent. Toon echte belangstelling door vragen te stellen. Dat kun je langzamerhand verdiepen door naar achtergronden te vragen. Vraag waarom hij/zij iets deed zoals hij het gedaan heeft. Probeer elkaars achterliggende motieven te ontdekken bij wat je doet of laat. Kortom: toon echte belangstelling. Vraag door. Begin met de gewone, alledaagse dingen. Als je op dat gebied de dingen met elkaar kunt delen en tot een zekere verdieping bent gekomen, kun je proberen een stukje af te dalen naar dingen die de kern van ons leven raken. Besef daarbij dat een man meer tijd nodig heeft om te eraan wennen zich bloot te geven dan een vrouw. Je zult elkaar er soms bij moeten helpen.

Ga ook eens met elkaar uit. Doe dingen samen. Werk bijvoorbeeld samen in de tuin. Of maak samen de schuur schoon. Ik noem maar heel gewone dingen omdat deze gewone dingen vaak opstapjes zijn om dichter bij elkaar te komen. Evalueer ook van tijd tot tijd hoe jullie de 'nieuwe aanpak' vinden. En of je allebei de indruk hebt dat je door dingen samen te doen en met elkaar te bespreken ook echt dichter bij elkaar komt en meer inhoud aan je relatie geeft. Ga regelmatig samen wandelen. Dat praat veel makkelijker dan als je tegenover elkaar zit. De omgeving biedt wat afleiding. Je hoeft elkaar niet aan te kijken. Het wandelen biedt je gelegenheid om je gedachten op een rij te zetten. Kortom: eenvoudige activiteiten en uitstapjes bieden soms royaal mogelijkheid om dichter bij elkaar te komen. Ik raad je aan om met deze eenvoudige stappen te beginnen. En als dat lukt, ben je al een heel eind op de goede weg en dan zul je ongetwijfeld in de boeken, die ik hierna noem, nog andere waardevolle tips vinden die je verder op weg helpen.  

Ik ben blij dat jullie het hebben aangedurfd om met deze vraag naar buiten te komen. Denk niet dat jullie hier alleen mee worstelen. Vrijen is nu eenmaal makkelijker dan praten. Aan het laatste moet je echt werken. Belangrijk is dat jullie het allebei als probleem zien en er ook allebei aan wilt werken. In de voorlaatste zin schrijf je in het enkelvoud: ik begin er last van te krijgen. Ik hoop dat jullie er allebei last van hebt.  
 
Aanbevolen lectuur: H.van Groningen, "Samen praten", Over communicatie in het huwelijk. Samen praten gaat niet vanzelf!; Drs.P. Eikelboom e.a. "Samen het huwelijk in"; Drs.A. B. F. Hoek-v.Kooten e.a. "Op weg naar SAMEN". In Op weg naar samen wordt helder uiteengezet wat de Bijbel zegt over  het huwelijk, hoe je goed kunt leren communiceren en omgaan met conflicten; Ds.P. van der Kraan "In trouw verbonden". Waarin een hoofdstuk is opgenomen over onderlinge communicatie.
 

Ds. P. van der Kraan

Ds. P. van der Kraan

Ds. P. van der Kraan

 • Geboortedatum:
  06-02-1948
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Arnemuiden
 • Status:
  Actief

Tags in dit artikel:

boeken
3 reacties
TJH
14-02-2011 / 18:02
Samen in gesprek van ds van Kooten is ook een aanrader. Dit is eigenlijk een boek ter voorbereiding op je huwelijk, maar kan ook na je huwelijk prima gelezen worden.
Annemieke1
15-02-2011 / 17:37
Wat dacht je van een Marriage Course? Het boek: 'Samen groeien' is ook een enorme aanrader!!
corne91
15-02-2011 / 20:18
aanrader:

De vijf talen van de liefde

Dr. Gary Chapman
Uitvoering: paperback
Omvang: 200 pagina's
ISBN10: 9063532598
ISBN13: 9789063532598

Terug in de tijd

Zondag was het voorbereiding voor het HA. De tekst was “Troost en Bemoediging”, het eerste punt ook. Ik voelde ruimte, e...
geen reacties
15-02-2007
Onlangs hebben we ons derde kindje gekregen. Nu zit ik als moeder met het volgende. Onze eerste was een huilbaby, daar r...
geen reacties
16-02-2021
Klopt het dat Calvijn Servet vermoord heeft?
geen reacties
16-02-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering