Gemeenschap lukt nog niet zo

E. (Betsy) Westeneng / 4 reacties

07-02-2011, 10:18

Vraag

Het is misschien een rare vraag, maar ik zit er wel mee. Wij zijn net getrouwd en het hebben van gemeenschap lukt nog niet zo. Misschien maak ik me druk om niks. De penis van mijn man blijft bij het hebben van geslachtsgemeenschap niet echt stijf. Voor mijn gevoel komt de penis ook niet helemaal naar binnen, wel iets. Mijn vraag is: hoever komt de man normaal gesproken naar binnen? Als mijn man een zaadlozing heeft op het moment dat hij (nog niet echt binnen) in mijn vagina zit, kan ik daar al zwanger van worden? Ik hoop dat u ons kunt helpen. Hartelijke dank.

ADVERTORIAL

Lisanne en Jenneke zijn belijdend lid van de Ger. Gem.: ‘Overal zijn Gods kinderen’

Twee jonge vrouwen lopen het barista-café in Gouda binnen om te praten over hun geliefde kerk: de Gereformeerde Gemeenten.

Lees het hele interview met Lisanne en Jenneke in het Nederlands Dagblad

Lisanne en Jenneke zijn belijdend lid van de Ger. Gem.: ‘Overal zijn Gods kinderen’

Antwoord

Het is een realistische vraag, die je stelt. Het vraagt bij de start van een huwelijk best wel tijd om tot een goed op elkaar afgestemd samenspel te komen bij het vrijen. Mogelijk is je man teveel gericht op jouw opwinding, dan kan de erectie bij zichzelf verminderen. Als het hem wel gelukt is een stevige erectie te krijgen zal hij –om die te behouden– zijn aandacht afwisselend gericht moeten hebben op jouw opwinding en op die van zichzelf.  Vaak wordt veel te veel gefocust op het komen tot gemeenschap.

Ik adviseer om eerst samen te genieten van de intimiteit, het elkaar aanhalen, het strelen van elkaar. Spreek eens wat meer af met elkaar om het hierbij te laten en niet ook nog gemeenschap te willen. Dan kom je meer aan genieten toe, zonder meteen “van alles te moeten”, dat werkt nl. averechts bij vrijen! Als je gaat merken dat je makkelijker en langduriger beiden de opwinding kunt vasthouden en meer opgewonden raakt (wat vermoedelijk een bijwerking zal zijn van het minder móeten bereiken), dan zal de vraag hoever de man normaal gesproken naar binnen komt vanzelf vervagen, want dat is niet zo relevant.

Een ander punt is de vraag die je stelt over mogelijk zwanger worden. Het antwoord op je vraag is dat je zwanger kunt worden zodra het sperma in je vagina is gekomen, dus ook bij een onvolledige gemeenschap, al zal de kans naar verhouding wat minder zijn. Mij is niet duidelijk of je juist wel of niet een zwangerschapswens hebt op korte termijn. Het verbeteren van je seksuele samenspel gaat vaak niet gelijk op met een acute zwangerschapswens omdat dan de druk om iets te bereiken opnieuw te hoog is. Je kunt dan twee dingen doen: òf je zet je zwangerschapswens op een lager pitje, òf je richt je eerst op zwanger worden, waarbij je eventueel nog als extra hulpmiddel gebruik maakt van de inbreng van sperma met behulp van een spuitje, wat je bij de apotheek kunt halen.
 
Betsy Westeneng, seksuoloog NVVS,
werkzaam bij Eleos

E. (Betsy) Westeneng

E. (Betsy) Westeneng

 • Geboortedatum:
  07-07-1952
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Zeist
 • Status:
  Inactief
 • Bijzonderheden:

  Functie: psychotherapeute/relatietherapeute/seksuologe (eigen praktijk)

Tags in dit artikel:

seksualiteit in het huwelijk
4 reacties
bootje
07-02-2011 / 15:55
Hoi vragensteller,

Echt geen gekke vraag hoor, het is veel "gekker" om niks te vragen en jaren aan te modderen.
Wens jullie toe dat het snel beter gaat, een fijn huwelijk gewenst!
bayana1980
08-02-2011 / 23:57
Mijn tip zou zijn: bouw de erotiek langzaam op. Het is begrijpelijk dat nu jullie getrouwd zijn jullie 'gelijk' gemeenschap willen, maar het is denk ik beter dat geleidelijk op te bouwen. Geniet van elkaar zonder dat dit perse moet leiden tot gemeenschap. Verken elkaars lichaam langzaam. Ik weet zeker dat een rustige benadering voor net gehuwden leidt tot een gelukkige seksualiteit. Misschien wel de gouden tip: Lees samen Hooglied.
mirjam070975
05-03-2011 / 19:50
misschien willen jullie of je man te graag !! bouw het eerst langzaam op, ik heb hierover eens een boek gelezen "echtgenoten"van Gerry Velema-Drent dit boek zou je wel eens op weg kunnen helpen , voor mij ging er ook een wereld los!!
EVA
31-03-2011 / 21:17
http://www.real-life.nl/seksualiteit.html

Terug in de tijd

God heeft een Naam. Die Naam wordt in de Bijbel herhaaldelijk genoemd. In Genesis 4:26 staat dat men de Naam begon aan t...
geen reacties
07-02-2017
Mijn partner heeft in m'n Facebook gezien dat ik iemand heb toegevoegd in messenger. Echter, dat heb ik niet! Ze blijft ...
7 reacties
07-02-2017
Waar komt dit vandaan: Leeuw van Juda, Lam van God. En wat betekent het precies?
geen reacties
07-02-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering