Fisteluitgang

drs. G.H. Hoek / 1 reactie

19-01-2011, 10:00

Vraag

Elke avond heb ik een witte 'puist' in mijn mond op het tandvlees. Overdag is de bult nog niet rijp, 's avonds wel. Ik wilde er laatst mee naar de tandarts gaan, maar toen was 'ie alweer gesprongen en kon ik het niet laten zien. Wat is dit voor een ding? Hoe kom ik ervan af? Elke dag komt de bult terug. Ik duw er meestal tegen, zodat het wittige, vloeibare spul eruit loopt. Kan ik vlug een reactie krijgen? Alvast bedankt!


Antwoord

Zoals je dit beschrijft is het mij duidelijk dat het gaat om een fisteluitgang. Een fistel is een gangetje van een ontstekingsruimte in het lichaam naar buiten. In dit geval is het vermoedelijk een gang naar een chronische ontsteking aan de wortelpunt van een tand of kies. Meestal heb  je geen pijn van zo’n fistel omdat de gevormde pus gemakkelijk vrij komt in de mond. Het is echter wel zeer aanbevolen de chronische ontsteking spoedig te laten behandelen. Wanneer het bultje knapt kun je nog altijd gewoon naar de tandarts gaan want deze kan de uitmonding van de fistelgang gemakkelijk vinden en via een röntgen solo opname de bron identificeren.

Drs. G. H. Hoek

Lees meer artikelen over:

medischtandarts
Dit artikel is beantwoord door

drs. G.H. Hoek

  • Geboortedatum:
    22-07-1978
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Otterlo
  • Status:
    Actief
39 artikelen
drs. G.H. Hoek

Bijzonderheden:
www.tandheelkundehoek.nl

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
zandkasteel
20-01-2011 / 22:10
Oei oei ik herken het, dat wordt vast een wortelkanaal behandeling. Pus kan nu weg via tandvlees, maar het probleem zit dieper en vreet door...sterkte!

Terug in de tijd

Ik ken iemand van wie de tante zelfmoord heeft gepleegd. Ze heeft het er erg moeilijk mee. Dat is natuurlijk heel begrijpelijk, maar hoe kan ik haar helpen en wat kan ik voor haar betekenen?
Geen reacties
19-01-2007
Vier jaar geleden heb ik (onveilig) seksueel contact gehad met een jongen die daarvoor veel seksueel contact heeft gehad met verschillende meisjes. Daarna heb ik geen seksueel contact meer gehad. Ik h...
Geen reacties
19-01-2007
Ik heb een aantal maanden verkering en ik voel me erg onzeker. Het ene moment ben ik helemaal in de wolken en het andere moment zie ik het niet meer zitten en uitmaken is dan voor mij nog maar de enig...
Geen reacties
19-01-2004
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering