Opwekkingsmuziek en gospelmuziek

Ds. M. (Michel) van Heijningen / 1 reactie

10-01-2011, 15:01

Vraag

Wat is het verschil tussen opwekkingsmuziek en gospelmuziek?

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Antwoord

Beste vriend(in),

Op de site gospel.nl (!) kwam ik deze omschrijving tegen: "Ieder jaar biedt Stichting Opwekking nieuwe liederen voor de kerk van vandaag. Opwekkingsliederen zijn dan ook een begrip geworden."

Ik zou het zo zeggen, gospelmuziek is muziek dat voortkomt uit het evangelie, een deel daarvan noemen we opwekkingsmuziek. Die muziek komt van de stichting Opwekking, die weer verbonden is met de zogenaamde Opwekkingsconferenties die elk jaar met Pinksteren gehouden worden en staat in de bundel Opwekking, een bundel die elk jaar dus weer groeit..

Opwekkingsmuziek is dus een deel van de gospelmuziek, trouwens er is nooit duidelijk een afgrenzing te maken, want verschillende liederen uit de Opwekkingsbundel komen ook voor in andere bundels.
 
Overigens sterkte met je afstudeeronderzoek!
 
Hartelijke groeten,
Michel van Heijningen

Ds. M. (Michel) van Heijningen

Ds. M. (Michel) van Heijningen

  • Geboortedatum:
    08-06-1976
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Alblasserdam
  • Status:
    Actief
  • Bijzonderheden:

     

Tags in dit artikel:

muziek
1 reactie
Swimmie
10-01-2011 / 15:17
Gospelmuziek is wellicht ook meer een stroming in de muziek, al dan niet christelijk.
Wat wij in nederland kennen als opwekkingsmuziek zijn liederen die bedoelt zijn om als gemeente te kunnen zingen. De meeste gemeentes die ze zingen zijn van evangelische richting omdat de liederen vaak moeilijk op orgel te begeleiden zijn en veelal met begeleidingsband gezongen worden.

Ze worden volgens mij uitgezocht op geschiktheid voor gemeentezang. Het kunnen dus bestaande gospelnummers zijn van b.v. Michael W. Smith (veelal vertaald in het nl) of speciaal geschreven voor dit doel.
Zie de opwekkingsbundel als de moderne versie van het liedboek.

Gospelmuziek in het algemeen kan van alles zijn, van luisterliedjes tot symphonisch rock.

Terug in de tijd

Mijn vriend en ik hebben regelmatig gemeenschap gehad. Ik wil graag stoppen, alleen mijn vriend weet niet hoe. Hij zegt hierin erg zwak te zijn en dan in andere dingen de fout in te gaan, zoals porno ...
Geen reacties
10-01-2020
Sinds enige weken slik ik i.v.m. ADD (moeder, 34 jaar) ritalin (methylfenidaat). Het helpt gelukkig goed bij mij en ik ervaar meer rust en structuur e.d. Ik heb er ook veel over gelezen, maar kom nu w...
1 reactie
10-01-2013
Ik ben 13 jaar en heb het op school naar mijn zin. Er is één ding waar ik echt tegen aan loop: het taalgebruik. Af en toe hoor ik iets voorbij komen waar ik van baal, een scheldwoord en soms een vloek...
Geen reacties
10-01-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering