Mode is Edom?

Ds. J.L. Schreuders / 2 reacties

26-10-2010, 08:45

Vraag

Een tijdje geleden ging het over het al dan niet dragen van een bepaald kledingstuk wat momenteel erg in de mode is; waar ik overigens nu geen discussie over op gang wil brengen. Ik hoorde toen van iemand de volgende uitspraak: doe maar niet met de mode mee, want als je het woord mode omdraait, staat er: Edom. Ik vond deze uitspraak tamelijk vergezocht, hoewel het goed bedoeld was. Waar komt deze uitspraak eigenlijk vandaan en is deze Bijbels?


Antwoord

Beste vragensteller,

Tamelijk vergezocht, ja, dat kun je wel zeggen. Het is niet meer dan een woordspelletje. Op zich een vondst, maar verder uiteraard bijbels gezien zonder enige basis. Edom is een bijbelse naam, mode een Nederlands woord en die twee kunnen vanzelfsprekend helemaal niets met elkaar te maken hebben.

Bovendien, hoe je ook over het kleidngstukstuk denkt, dat jij bedoelt (ik veronderstel een legging) aan mode doet iedereen. Er is niemand die erbij loopt als honderd jaar geleden. Het kan verstandig zijn een of twee modes achter te lopen. Maar ook dan volg je een trend, al onthoud je jezelf van sommige kledingstukken. Bovendien is er niet alleen kledingmode, maar ook in de vensterbank, in het meubilair etc. Is dat ook allemaal Edom?

Het zou fijn zijn als dat dan ook in de gereformeerde gezindte wat meer zou blijken, want in die modetrends loopt ons volksdeel vaak juist voorop. Dat moest men dan ook maar aan Ezau overlaten.

Hartelijk dank voor jouw vraag,
Ds. J. L. Schreuders
 

Ds. J.L. Schreuders

Ds. J.L. Schreuders

 • Geboortedatum:
  24-08-1957
 • Kerkelijke gezindte:
  Hersteld Hervormd
 • Woon/standplaats:
  Boven-Hardinxveld
 • Status:
  Actief

Tags in dit artikel:

kleding
2 reacties
sydneylover
26-10-2010 / 09:23
Hoe moeten Engelstalige christenen dit uitleggen? Als je het woord fashion omdraait krijg je noihsaf. Leg mij eens uit wat dat met Edom te maken heeft..

Quatsch dit soort uitspraken.
Gerteke
26-10-2010 / 12:53
Lekker nuchter antwoord :).

Terug in de tijd

Over een jaar ga ik op kamers in Delft. Nu wil ik graag lid worden van een kerk in Delft. Momenteel ben ik lid van de ge...
geen reacties
26-10-2007
Via een christelijke datingsite kwam ik in contact met een vrouw. Na tijdje appen hadden we afgesproken en het klikte di...
geen reacties
26-10-2020
Mijn vraag gaat over de omgang met mijn schoonvader. Hij heeft geen makkelijk karakter, maar in het gewone leven lukt he...
geen reacties
26-10-2021
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering