Nog niet aan nieuwe zwangerschap toe

Ds. W. van Vlastuin / Geen reacties

19-09-2004, 00:00

Vraag

Ik ben getrouwd en heb twee kinderen. Ik voel dat ik er nog niet aan toe ben om weer zwanger te raken. Periodieke onthouding is voor mij geen optie want ik heb een heel onregelmatige, soms maanden niet, menstruatie. Dus kan ik ook niet weten of ik wel of niet vruchtbaar ben. Mag ik uit bijbels oogpunt dan wel een tijdje de pil gebruiken?


Antwoord

Waarde moeder,
 
Hartelijk dank voor je vraag. Wat kunnen er veel vragen door ons heen gaan als we oprecht voor Gods aangezicht willen wandelen. Wanneer belasten we ons geweten en wanneer is ons geweten voor de Heere vrij. Naar aanleiding van je vraag wil ik een paar overwegingen maken:

1. In de eerste plaats is het van het grootste belang dat we ons eigen hart nauwkeurig onderzoeken op onze motieven. Waarom voelen we ons niet in staat om opnieuw zwanger te raken? Hebben we onszelf voor de Heere en Zijn dienst over? Beleven we de zwangerschap en het krijgen van kinderen als een dienen van Hem? Mag het dienen van Hem ook wat kosten?

2. Er kunnen voor Gods aangezicht eerlijke motieven zijn dat we niet in staat zijn om opnieuw zwanger te raken. Onze lichamelijke en geestelijke gezondheid kent grenzen.

3. Als voorbehoedsmiddelen dienen om ons eigen leventje te handhaven en te leven voor ons gemak en ons genot, is mijn houding tegenover deze middelen: Neen. Wanneer deze middelen echter gebruikt worden als geneesmiddelen, zeg ik: Ja.

4. Hiermee geef ik enkele principes aan. Het is een zaak tussen God en jouw ziel hoe je daarmee omgaat.

5. Wanneer je in afhankelijkheid van de Heere gebruik maakt van voorbehoedsmiddelen als geneesmiddelen mag en kun je er ook de zegen van de Heere over vragen. Doe nooit iets waarover je Gods zegen niet kunt vragen.

6. Ik wens je van harte overgave aan de Heere, Zijn zegen voor lichaam en ziel, Zijn licht in de weg die je hebt te gaan, Zijn nabijheid en Zijn vriendelijk aangezicht in de diepte van hart!
Gode bevolen!
 
Je ds. W. van Vlastuin

Lees meer artikelen over:

gezinsvormingvoorbehoedsmiddel
Dit artikel is beantwoord door

Ds. W. van Vlastuin

  • Geboortedatum:
    06-03-1963
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Wezep
  • Status:
    Inactief
78 artikelen
Ds. W. van Vlastuin

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Pas las ik in mijn Bijbel en dagboekje. Hetgeen ik las was duidelijk van toepassing op mijn persoonlijk leven en situatie. Mijn vraag is: mag ik dat dan zien als een persoonlijk spreken van de Heere, ...
8 reacties
19-09-2018
Er waren pas in de kerk (CGK) mannen die niet aan het avondmaal gaan verkiesbaar voor ouderling. Er waren veel blanco stemmen van gemeenteleden die tegen deze verkiezing waren. Klopt het dat deze stem...
Geen reacties
19-09-2022
Onze zoon van ruim 20 is ‘buiten’ bij iedereen zeer geliefd en staat voor iedereen klaar. Thuis is hij een grote egoïst en blaft iedereen af. Hoe moet je als ouders hier nu toch in de vrede mee om gaa...
Geen reacties
19-09-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering