Vraag
Graag wil ik de Bijbel in één jaar uitlezen. Vanwege de volgende zaken komt het er niet van. Ten eerste heb ik jonge kinderen aan tafel en voor hen moet je natuurlijk uit de kinderbijbel lezen. Ten tweede maak ik gebruik van een dagboek (voor het slapen gaan) waarin voor elke dag wel een Bijbelgedeelte staat voorgeschreven. Die gedeeltes betreffen echter vaak veelgelezen passages uit de Schrift en bevorderen dus ook niet dat je de Bijbel in zijn geheel leest. Ten derde heb ik de gewoonte bij het lezen van een gedeelte uit de Bijbel er de uitgebreide verklaring van Matthew Henry bij te pakken om dat gedeelte beter te begrijpen. Met als gevolg dat ik een kleiner stukje intensiever lees en dus niet echt vorder met het uitlezen van de Bijbel. Ten vierde lees ik zondag vooral preken van oudvaders en andere stichtelijke boeken, in plaats van de Bijbel. Wat is wijsheid? Moet ik me niet meer richten op het lezen van de Schrift?
Antwoord
Dank voor uw vraag. Fijn dat u de Bijbel leest en naar ik begrijp die in een jaar helemaal wilt doorlezen. Echter gezinssituaties, etc. vragen...
Ik zou u willen adviseren toch te proberen voor uzelf per dag een bijbelgedeelte te lezen (b.v. een pericoop). Me dunkt, dat kan gecombineerd worden met de andere momenten die u noemt. Daarnaast mag u op zondag voorafgaand aan het lezen van... eveneens een bijbelgedeelte kiezen, dat al dan niet past bij de verkondiging die u hoort of leest. Tegelijkertijd moet u er niet te krampachtig mee omgaan. Wat wel geldt: de Schriften zijn het belangrijkste. Die mogen dus prioriteit hebben. En daaraan is een specifieke belofte verbonden!
Zegen en groet,
Ds. P. Koeman
Dit artikel is beantwoord door
Ds. P. Koeman
- Geboortedatum:16-04-1941
- Kerkelijke gezindte:PKN (Hervormd)
- Woon/standplaats:Barneveld
- Status:Inactief
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Het is een studieboekje die je de Bijbel doorstuurt. Erg mooi en super leerzaam, het zet je zelfs aan om teksten uit je hoofd te leren!
In dit boekje doe je er echter 3 jaar over...
Gods Woord is geestelijke spijs, de één kan veel op en de ander weer minder.
En soms eet je veel en de andere dag weer wat minder.
Als je zo veel leest dat je het niet meer opneemt, schiet je het doel voorbij.
En als je te weinig leest bereik je je doel niet en ga je geestelijk honger lijden.
Maar om naar behoefte de Bijbel te lezen is denk ik ook de maatstaf niet.
Een paar keer per dag de Bijbel pakken om er een gedeelte uit te lezen hebben we wel nodig.
En hoe wil je dat doen, Gen 1 beginnen, eindigen in Openbaring ?
Wij lezen niet op volgorde, (na het eten bijv) maar wat van toepassing is. Vreugde, verdriet, verjaardag, chr. feestdagen.
Ik heb ook versch dagboekjes, waarin 1 of 2 verzen worden uitgelegd en besproken. Dat vind ik net zo waardevol, aanvullend dan !
Hebben wij nooit gedaan. Dat deden/doen we op zondagavond na het eten voordat ze naar bed gaan. Maar dan wel gelijk een half uur.
En dan nog dit: wie weet nog hoe lang we in vrijheid de Bijbel mogen lezen. 1 jaar, 10 jaar, 50 jaar? Voor hetzelfde geld verandert het allemaal heel snel, sneller dan we verwachten. Dan lijkt het me alleen maar fijn als je de Bijbel in je hoofd hebt zitten (en natuurlijk in je hart, voordat mensen daarover vallen), zodat je het op elk moment kunt gebruiken en de papieren versie niet nodig hebt omdat alles in je hoofd zit en daar troost uit kunt putten.
Het heeft niet zoveel zin om jezelf als doel te stellen om in één jaar de Bijbel door te komen en dan 4 of 5 hoofdstukken per dag te lezen, terwijl het niet in je HOOFD en/of HART blijft hangen.
Je kan beter wat minder lezen dan alles door de vogels weg te laten pikken.
Zorg dat het in de akker valt en niet op de weg. Normaal gesproken gaat het via je hoofd/verstand naar je hart, dus kennis is zeker heel belangrijk.