Vader en moeder als een vreemde

Ds. C. Harinck / 3 reacties

22-05-2010, 09:00

Vraag

Aan ds. C. Harinck. In één van uw laatste preken ging het over het vijfde gebod. U zei dat als één van je ouders je verkeerde dingen voorhoudt, dus die tegen Gods wet ingaan, je je vader of moeder dan als een vreemde moet beschouwen. Wat bedoelt u hier precies mee? Mag je dan geen contact met die persoon hebben? Het gaat hier over echtbreuk door overspel.

Antwoord

Ik heb afgelopen zondag een citaat van Calvijn aangehaald. Het ging over de onderwerping aan de goede leer en straf van onze ouders. Daarbij heb ik betoogd dat onze gehoorzaamheid geen blinde gehoorzaamheid moet zijn en in dat verband heb ik Calvijn laten spreken. Indien onze ouders dingen van ons eisen die in strijd zijn met Gods Woord, moet u hen “als een vreemde” beschouwen, zegt Calvijn. Dan gehoorzaam je hen dus niet. Je beschouwt het als een verkeerde zaak. Als afkomstig, niet van vader of moeder, maar afkomstig van een vreemde.

Dat betekent niet dat je de gescheiden ouder links moet laten liggen. De gescheiden ouder vraagt toch geen dingen van je die tegen de Bijbel in gaan? Die ouder doet zelf wel verkeerde dingen, maar eist toch niet dat jij dit ook zal doen?

Ik hoop het zo verduidelijkt te hebben.

Ds. C. Harinck

Ds. C. Harinck

Ds. C. Harinck

 • Geboortedatum:
  09-04-1933
 • Kerkelijke gezindte:
  Gereformeerde Gemeenten
 • Woon/standplaats:
  Kapelle
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:
  Emeritus
3 reacties
Catherine
22-05-2010 / 12:55
Maar geldt dat dan voor alle geboden niet ? Dus als je ouders verkeerde dingen doen, zoals moord, stelen. Niet perse gescheiden ?
Alphonsus
22-05-2010 / 13:41
@ Catherine,

Meestal behoren diegene die moorden, roven en stelen tot de goddelozen.
Is Christus niet juist voor de goddelozen gekomen?
Aan de werken der goddelozen zullen wij geen deel hebben; zij mogen ons in genen delen van God afhouden, maar wanneer zij dat niet doen dan mogen/kunnen wij als een getuigenis van Gods goedheid, wanneer het zo zijn moet, in hun omgeving tijdelijk verkeren.
Unionist
22-05-2010 / 14:41
Deze preek is geheel na te luisteren op www.gergemapeldoorn.nl

Terug in de tijd

Ik zou graag willen weten of een seksverslaving erfelijk is? Mijn man komt uit een groot gezin. In dit gezin zijn er een...
8 reacties
22-05-2012
Mijn vriendin is een aantal jaar geleden seksueel misbruikt. Ze heeft dat al die jaren tegenover bijna iedereen verzwege...
geen reacties
22-05-2006
Waarom hechten refomeisjes zoveel waarde aan hun sociale vaardigheden? Ik vind het lastig om een meisje te vragen en pro...
geen reacties
22-05-2008
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering