Wet en evangelie

Ds. W. Pieters / 8 reacties

11-05-2010, 15:28

Vraag

Vaak hoor ik dat “wet en evangelie” gepreekt moet worden. Die twee woordjes kom ik in de Bijbel echter zo niet tegen. Meestal staat er dat het evangelie gepreekt wordt (zie Hand. 8:12,25,40/14:7,21/16:10 en 20:24 en in de brieven van Paulus en Petrus). Klopt dat?


Antwoord

Ik herinner mij een uitdrukking van ds. Johannes van der Poel, tijdens een preek in Ede: "Wij preken niet de wet, maar wij preken het evangelie. Maar niet een evangelie zonder de wet."

De wet mag niet worden gepreekt als heilsweg, maar moet alleen worden gepreekt als eis van Gods recht, waar het evangelie het antwoord op geeft in onze hulpeloosheid en onmogelijkheid!

Ds. W. Pieters

Dit artikel is beantwoord door

Ds. W. Pieters

  • Geboortedatum:
    27-06-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Elspeet
  • Status:
    Actief
259 artikelen
Ds. W. Pieters

Bijzonderheden:

website: dspieters.refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
8 reacties
19855
11-05-2010 / 15:46
Misschien is het verhelderend om te bedenken dat het Evangelie bestaat uit Wet en Evangelie! Dus het Evangelie moet gebracht worden aan alle creaturen bestaande uit Wet en Evangelie. Zonder de Wet is er geen Evangelie nodig, sterker nog als we eerlijk zijn zal er zonder de Wet geen verlangen naar Evangelie zijn wat dat hebben we dan niet nodig
dominerik
11-05-2010 / 15:48
Als er in de bijbel 'wet' staat, is dat altijd een vertaling van het hebreeuwse woordje thora. En de thora (de wet dus) zijn de eerste vijf bijbelboeken (Genesis t/m Deuteronmium). Wanneer de bijbel dus spreekt over de wet, dan zijn dat de verhalen van de schepping, Noach, Abraham, Isaak, Jakob, de uittocht (exodus) uit Egypte. De wet is dus: de woorden van schepping, roeping en bevrijding. Kortom: Wet = Evangelie.
javisje
11-05-2010 / 21:02
De wet vertelt je dat je het Evangelie nodig hebt!
bakvis
12-05-2010 / 09:33
gezang 1 zegt van de wet "om die te doen uit dankbaarheid!"
ook in de catechismus staat de wet onder het stuk van de dankbaarheid!
Laten we er voor waken om de wet voorop te stellen!
19855
12-05-2010 / 15:01
@bakvis je hebt gelijk, maar hou ook in oog dat de wet in het stuk der dankbaarheid staat ter nadere ontdekking. Les de wet maar in zijn context in de Catechismus.
Alphonsus
12-05-2010 / 17:08
Om reden van het feit dat ik de wet niet kan houden (het vlees is immers daartoe niet in staat) en ik toch Gods wil wil doen (mijn geest), kan het niet anders dan dat ik het Evangelie (de blijde boodschap) van harte aanneem omdat juist daarin mijn eeuwige redding ligt.

Daarna na de wedergeboorte (door Zijn bloed) is er een ontwikkeling in Zijn bloed. N.l. de heiligmaking waardoor ik in het geheel niet meer WIL zondigen.
Omdat ik niet meer wil zondigen is daar de bijstand van de Heilige geest om mij voor struikelen te behoeden. Het gaat om trouw door alles heen met een onuitsprekelijke vreugde als gave van God als gevolg.
Antoinette
12-05-2010 / 23:55
En wat moeten we dan met deze bijbeltext?
Tot op de dag van vandaag ligt er een sluier over hun hart, telkens als de wet van Mozes wordt voorgelezen. 16 Maar telkens als iemand zich tot de Heer wendt, wordt de sluier weggenomen.

Mijns inziens moet er genade alleen gepreekt worden, om geestelijke verblinding te voorkomen.
Een wedergeborene heeft verlangen naar een rein leven, die hoef je de wet niet in het hart te prakken.
Immers ligt de wet in ons hart.
Race406
17-05-2010 / 08:39
@Antoinette: Maar in een gemeente zitten niet alleen maar bekeerde mensen. En de onbekeerde mensen moeten worden aangesproken, en worden opgeroepen om zich voor God te buigen. Met daarbij de aantekening dat als ze dat doen dat er dan een eeuwige heerlijkheid wacht, maar als men dat niet doet dan wacht er een ander eeuwig voortbestaan, namelijk die zonder God.

Terug in de tijd

Dag dominee Jonker. Ja dat was in Zeewolde. Er zit veel meer achter mijn vorige vraag. Het is eigenlijk heel erg raar. Aan de ene kant zou ik wel belijdenis willen doen, maar aan de andere kant wil ik...
Geen reacties
11-05-2006
Beste dominee Koppelaar. Afgelopen zondag preekte u bij ons. U zei: Ga vandaag maar tot de Heere en zeg net als Thomas: "Mijn Heere en mijn God." Thomas en Paulus waren eigenlijk ook nog helemaal niet...
Geen reacties
11-05-2006
Wij, mijn lieve vrouw en ik, zijn bijna negen jaar getrouwd. Mijn vrouw heeft in een tijd van acht jaar veel te verwerken gehad. Ik was een man waar iedereen naar keek en zakelijk bewondering voor had...
5 reacties
11-05-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering