JHWH niet in Nieuwe Testament

Ds. J. Kot / geen reacties

05-06-2004, 00:00

Vraag

Ik vraag me altijd af waarom de Godsnaam HEERE/JHWH, die zo'n enorm prominente rol speelt in het Oude Testament, in het Nieuwe Testament -voor zover ik kan zien- geheel ontbreekt (behalve in bijv. de naam Jezus). Waar in het NT teksten uit het OT worden geciteerd waarin deze Naam voorkomt, wordt hij weergegeven als “Kurios”. Kunt u mij een mogelijke verklaring hiervoor geven?

Antwoord

Een verklaring hiervoor kan ik ook niet geven. We belijden dat al de Schrift van God ingegeven is. Daar zullen we het mee moeten doen.

Ondertussen kun je bij nadere bestudering er toch nog wel wat van zeggen. Want de inhoud van de naam Jahwé zie je in het N.T. niet alleen in de naam Kurios, maar ook op andere plaatsen. B.v. Openbaringen 1 vs. 4 of 8 en in hfdst. 16 vs. 5.

We weten immers dat Jahwé betekent: Ik ben die Ik ben of Ik zal zijn die Ik ben. Een nadere bestudering van dit grondwoord laat zien dat daar drie tijdselementen in zitten. Het verleden, het heden en de toekomst. Dat vind je dan ook terug bij Johannes in zijn Openbaring. Ik zal zijn die Ik ben. Dat wás Ik, dat bén ik en dat zál Ik zijn tot in eeuwigheid.

Raadpleeg voor deze teksten en anderen Dächsel maar eens of bijvoorbeeld ds. E. van Meer e.a. Onderzoek vraagt studie. Veel sterkte daarbij en vooral de zegen van deze Jahwé.

Ds. J. Kot

Ds. J. Kot

 • Geboortedatum:
  14-01-1928
 • Kerkelijke gezindte:
  Hersteld Hervormd
 • Status:
  Inactief
 • Bijzonderheden:
  Ds. J. Kot is op 06-04-2012 overleden.

Tags in dit artikel:

Gods naam
geen reacties

Terug in de tijd

Ik slik de pil al een aantal jaren vanwege mijn huidprobleem. Ik slik altijd twee strips achter elkaar en las dan een st...
geen reacties
06-06-2018
In Jesaja 6:9-10 lezen we het volgende: “Toen zeide Hij: Ga henen, en zeg tot dit volk: Horende hoort, maar verstaat nie...
geen reacties
06-06-2015
Onze dochter van tien heeft voor haar leeftijd al behoorlijk behaarde benen. Nu de zomer er weer aan komt zit ze hier er...
2 reacties
06-06-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering