JHWH niet in Nieuwe Testament

Ds. J. Kot / Geen reacties

05-06-2004, 00:00

Vraag

Ik vraag me altijd af waarom de Godsnaam HEERE/JHWH, die zo'n enorm prominente rol speelt in het Oude Testament, in het Nieuwe Testament -voor zover ik kan zien- geheel ontbreekt (behalve in bijv. de naam Jezus). Waar in het NT teksten uit het OT worden geciteerd waarin deze Naam voorkomt, wordt hij weergegeven als “Kurios”. Kunt u mij een mogelijke verklaring hiervoor geven?


Antwoord

Een verklaring hiervoor kan ik ook niet geven. We belijden dat al de Schrift van God ingegeven is. Daar zullen we het mee moeten doen.

Ondertussen kun je bij nadere bestudering er toch nog wel wat van zeggen. Want de inhoud van de naam Jahwé zie je in het N.T. niet alleen in de naam Kurios, maar ook op andere plaatsen. B.v. Openbaringen 1 vs. 4 of 8 en in hfdst. 16 vs. 5.

We weten immers dat Jahwé betekent: Ik ben die Ik ben of Ik zal zijn die Ik ben. Een nadere bestudering van dit grondwoord laat zien dat daar drie tijdselementen in zitten. Het verleden, het heden en de toekomst. Dat vind je dan ook terug bij Johannes in zijn Openbaring. Ik zal zijn die Ik ben. Dat wás Ik, dat bén ik en dat zál Ik zijn tot in eeuwigheid.

Raadpleeg voor deze teksten en anderen Dächsel maar eens of bijvoorbeeld ds. E. van Meer e.a. Onderzoek vraagt studie. Veel sterkte daarbij en vooral de zegen van deze Jahwé.

Lees meer artikelen over:

Gods naam
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J. Kot

  • Geboortedatum:
    14-01-1928
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Status:
    Inactief
15 artikelen
Ds. J. Kot

Bijzonderheden:
Ds. J. Kot is op 06-04-2012 overleden.

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Het klinkt misschien gek, maar ik spreek niet veel over wat God in mijn leven heeft gedaan (en dat is al veel gebeurd; ik leef met Hem). Ik denk dat het er mee te maken heeft dat het toch wel dieper z...
Geen reacties
05-06-2023
Er gebeuren de laatste tijd steeds meer rare dingen op de wereld. Vulkaanuitbarstingen, overstromingen enzovoorts. Ik ben erg bang dat we in de eindtijd leven en dat het niet zo lang meer zal duren vo...
1 reactie
05-06-2010
In mijn werk en privéleven vertel ik soms meer tegen mensen dan dat ik wil. Ik toon hierbij mijn eerlijkheid en gevoelens. Alleen in sommige situaties is dit niet altijd het juiste. Met gevolg dat ik ...
2 reacties
05-06-2018
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering