Remedies tegen kalknagels

drs. N. Wolswinkel / 3 reacties

18-02-2010, 16:00

Vraag

Zijn er verschillende remedies tegen kalknagels? Wat is de beste manier om ze te behandelen?


Antwoord

Er bestaan verschillende oorzaken van kalknagels. Bij oudere mensen is het een verouderingsproces: haren worden grijs, de huid droog en de nagels kunnen verkalken. Bij jongere mensen worden kalknagels vaak veroorzaak door een schimmelinfectie. Dezelfde schimmel, die voetschimmel veroorzaakt, kan ook in de nagels zitten. Soms is dat op het oog heel duidelijk, soms kun je een kweek doen dit te bevestigen.

Kalknagels door een schimmel zijn alleen met pillen slikken te verhelpen. Je moet dan minstens 12 weken een soort antibioticum slikken tegen schimmels (kost vrij veel geld en geeft soms bijwerkingen). Zalfjes en tincturen helpen niet.

Is het nodig dit te doen? In principe niet. Kalknagels geven zelden klachten, je kunt er zeer oud mee worden. Sommigen vinden het kosmetisch niet fraai. Dat moet je afwegen tegen 3 maanden pillen slikken voor een paar honderd euro.

Drs. N. Wolswinkel

Lees meer artikelen over:

medisch
Dit artikel is beantwoord door

drs. N. Wolswinkel

  • Geboortedatum:
    02-02-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Inactief
331 artikelen
drs. N. Wolswinkel

Bijzonderheden:

Huisarts


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
3 reacties
Cloudsadmirer
18-02-2010 / 16:31
Zalfjes en tincturen helpen niet.....

Uit eigen ervaring (niet met kalknagels): Gentiaanviolet, wel te hopen dat het je teennagels betreft want het is net paarse inkt.

zie link: http://www.eurolac.net/index.php?p=109#gentiaanviolet
Mink
18-02-2010 / 19:22
2 x daags molkosan erop smeren. Of bij de Tuinen of zo'n soort winkel, verkopen ze soort olie, hoe het heet weet ik niet. Een klein flesje met donderrood etiket, kwastje of druppelen vanuit dat flesje.
Succes!
Cloudsadmirer
18-02-2010 / 20:06
Mink, bedoel je tea tree olie? zo ja, is ook heel goed ja!

Terug in de tijd

Een tijdje geleden werd de volgende vraag in een groepje mensen gelegd: Wanneer heb je een goede preek gehad? Normaal zijn de redeneringen in de zin van: “De dominee heeft het weer eens goed uitgelegd...
Geen reacties
18-02-2008
In Jesaja staat over de nieuwe hemel en nieuwe aarde. Er staat ook dat er huizen gebouwd worden en dat die bewoond zullen zijn. Ik vraag me dan af of de nieuwe aarde dan eigenlijk precies zo is zoal...
Geen reacties
18-02-2021
Ik zag met blijdschap in de krant dat de HHK onderzoekt of het mogelijk is om op meer plaatsen evangelisatieposten te beginnen. Wat mij opvalt is dat de reformatorische kerken zo weinig aan evangelisa...
Geen reacties
18-02-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering