Bloedonderzoek

drs. J. de Jongh-van Hoof / 1 reactie

28-01-2010, 10:28

Vraag

Ik ben een vrouw van 33 jaar en moeder van 3 kinderen. Na bloedonderzoek bleek bij de huisarts dat mijn bloedwaarde van ca. 125 op 33 stond. Mijn huisarts stuurde me door omdat hij het te hoog vond. Er is een inwendige echo gemaakt en volgens de gyneacoloog zag alles er goed uit. Mijn huisarts vertelde me later dat het bij een te hoge waarde op eierstokkanker kon duiden. Op internet las ik dat de waarde tussen de 0 en 35 moet zijn. Ik maak me toch steeds zorgen. Kan er met een inwendige echo echt gezien worden dat alles okee is? En is 33 dan toch niet aan de hoge kant?

Antwoord

De normaal waarde van Ca-125 kan een beetje variëren per laboratorium. De normaalwaarden voor Ca-125 die bij u zijn gevonden, komen overeen met de waarden die ik ken. Inderdaad kan een verhoogde Ca-125 wijzen op eierstokkanker. Meestal wordt dit beoordeeld d.m.v.  een inwendige echo. Hiermee zijn over het algemeen de baarmoeder en de eierstokken zeer goed te beoordelen. Ik zou me dus geen zorgen maken.

José de Jongh-van Hoof

drs. J. de Jongh-van Hoof

drs. J. de Jongh-van Hoof

 • Geboortedatum:
  30-11-1967
 • Kerkelijke gezindte:
  Zevende-dags Adventist
 • Woon/standplaats:
  Rijssen
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Huisarts

Tags in dit artikel:

medisch
1 reactie
Dr_Th
29-01-2010 / 11:03
CA 125 is een zeer aspecifieke tumormarker, die ook verhoogd is bij myomen (vleesbomen), ontstekingen van de eileiders, goedaardige eierstokcystes en zwangerschap. Bij 2% van de vrouwen is er een waarde boven de 35 zonder dat er een afwijking aan ten grondslag ligt.
Dr. de Jongh heeft dus gelijk dat u zich in principe geen zorgen hoeft te maken, zeker niet als de echo geen afwijkingen liet zien.

Maar de vraag blijft waarom uw huisarts deze bepaling heeft aangevraagd? Een tumormarker heeft eigenlijk alleen waarde in de follow-up nadat je bent behandeld voor eierstokkanker, om te zien of de kanker wegblijft in de loop van de tijd.
De test is niet bedoeld om eierstokkanker te diagnosticeren, maar kan evt. ondersteunend zijn voor een diagnose als er al een verdenking is op eierstokkanker. Bijv. door bepaalde klachten of als dit in de familie voorkomt. En dan heb je er pas wat aan bij hoge waarden, niet bij een grensgeval (omdat er allerlei oorzaken kunnen zijn voor lichte verhoging).
Het voorafgaande verhaal ontbreekt hier natuurlijk, want een huisarts zal deze waarde (als het goed is) niet zomaar laten bepalen. De kans dat er dan een keer een hoge waarde (zonder ziekte) wordt gevonden, is namelijk aanwezig en wordt steeds groter hoe meer onderzoeken (zonder goede reden) je doet. En daarop volgen dan vervelende vervolgonderzoeken, en onnodige ongerustheid.

Terug in de tijd

Geachte predikant. Kunt u eens zeggen wat u vindt van onderstaand stukje dat ik las in Om Sions Wil? Ik kreeg het toeges...
geen reacties
28-01-2008
Twee maanden geleden ben ik, man van rond de dertig, een relatie aangegaan met een leeftijdgenoot. We ervaarden beiden d...
3 reacties
28-01-2019
Kun je als christen Minecraft spelen?
4 reacties
29-01-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering