Bang voor kritiek

C. M. Chr. Rots - de Weger / Geen reacties

31-12-2009, 11:00

Vraag

Aan Marijke Rots. Ik heb een vraag die ik graag zou willen voorleggen aan u. Ik heb twee jaar terug een jaar lang verkering gehad. Het was heel serieus. Het ging uit en ik heb het daarmee heel moeilijk gehad. Hierover veel gesproken met vrienden. Een jaar later kwam ik een nieuwe vriendin tegen. Toch worstel ik heel erg met het idee dat mensen om mij heen het 'te snel' vinden. Misschien komt dat ook wel door mijn valkuil dat ik dan snel bang ben dat mensen dat zo vinden. Maar in mijn gemeente, een evangelische gemeente, leefde iedereen best wel mee de vorige keer en nu zijn er bijvoorbeeld maar twee mensen die zeiden: Wat leuk voor je joh. En dan ben ik zo bang dat de rest die er nu niets over zegt, denkt: eerst nog maar eens zien of hij dit kan aanhouden, of: wat kan hij snel een andere vriendin nemen zeg. Ik heb vroeger veel kritiek gehad en ben daardoor heel bang voor kritiek. Ik voel dat dit me zo neerdrukt. Het kost me echt heel veel energie. Terwijl ik denk: ja, ik heb het heel moeilijk gehad met die teleurstelling, maar ik ging na een jaar ook weer erg verlangen naar een goede relatie en kwam een vrouw tegen waarmee ik heel blij ben nu. Hoe kan ik hiermee meer ontspannen leren omgaan?


Antwoord

Beste vraagsteller,

Het antwoord ligt opgesloten in de vraag: meer ontspannen zijn in je nieuwe relatie kún je als je leert om te gaan met dat wat jij kritiek noemt. Naar mijn idee mag je gewoon blij zijn met je nieuwe relatie, hoor!

Wat “de mensen” ook zeggen, positief of negatief: jij leeft je eigen leven. Als jij nú het geluk vindt in een nieuwe relatie ga je toch niet ongelukkig zitten zijn omdat je bang bent voor wat men zegt? Vraag jezelf af wie “die mensen” zijn. Welke rol spelen zij in jouw leven? Zijn zij belangrijker voor je dan je nieuwe vriendin? Of verwacht je (te) veel van anderen? Heb je steeds bevestiging, waardering, erkenning nodig?
 
Bovendien: wie bepaalt wat (te) lang of (te) kort is in de periode tussen relaties? Verkering is een tijd om elkaar te leren kennen. Blijkt op een ogenblik dat de relatie geen toekomst heeft dan komt er een einde aan. Nou, èn? Daar hoeft toch niet iets mee mis te zijn? 

Jij noemt het kritiek dat je terneer drukt en waar je bang voor bent. Is dat wat je voelt niet meer een vorm van afwijzing? Ben je in het verleden meerdere malen afgewezen, waardoor je je onzeker voelt? Analyseer je gevoelens. Wees eerlijk tegenover jezelf: zijn het niet veel meer je éígen gedachten die je schrijft, dan de wóórden van andere mensen? Nog een confrontatie, waar je alleen zelf het antwoord op kunt geven: is het zo, dat jij jezelf afwijst? 

Analyseer ook de gevoelens die je hebt opgevat voor je vriendin. Zolang liefde voor haar de doorslag geeft zit je met haar goed, toch?

Heel veel liefde toegewenst,
Marijke Rots

Tags in dit artikel:

psychologie
Dit artikel is beantwoord door

C. M. Chr. Rots - de Weger

  • Geboortedatum:
    18-02-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Aalten
  • Status:
    Actief
1499 artikelen
C. M. Chr. Rots - de Weger

Bijzonderheden:

Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af.
Lees hier het jubileuminterview.

Bekijk ook:

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

In een catechismuspreek bij de Ger. Gem. hoorde ik laatst iets opmerkelijks. Men kan met God de Vader verzoend zijn en met Jezus de Zoon, maar nog niet met de Heilige Geest. Ik kan dit niet rijmen en ...
Geen reacties
31-12-2004
Hoe komt het toch dat een kind van God steeds weer in zonden valt en steeds weer afstand ervaart in het geloofsleven? Ik heb de Heere lief, maar er zijn bepaalde zonden waar ik tegen strijd maar waar ...
2 reacties
31-12-2011
Misschien beetje gekke vraag, maar tijdens mijn studie viel het mij op dat er geen preken bestaan over Psalm 26, wel van Puriteinen maar geen recente. Kan iemand mij uitleggen hoe dit kan? Wat kan de ...
5 reacties
31-12-2018
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering