Los van banden van satan

Ds. P.D.J. Buijs / 2 reacties

28-12-2009, 18:00

Vraag

Onze dominee preekte onlangs over de Zonne der Gerechtigheid en de genezing onder Zijn vleugels (Mal. 4:2). Pas als Die zon in je hart schijnt zie je je vuilheid en zonde in. Ik mag, Gode zij dank!, weten dat ik behouden ben door het dierbare bloed van Christus. Maar ik ga ook steeds meer en meer zien hoe vuil en zondig mijn hart is, dat mijn hart niet beter is dan dat van de duivel zelf. Ik ben jarenlang in de greep van de satan geweest (en nog steeds heel vaak) in de zonde van begeerte, een (seksuele) droomwereld waarin ik vluchte om me ergens thuis te voelen, geborgen en geliefd te zijn. Eigenlijk ben ik verslaafd aan deze neptroost. Maar deze zonde staat de gemeenschap met God enorm in de weg. Als ik val sta ik niet op voor het weer zondag is en ik niet anders kan. Nu gaat mijn vraag over die genezing. Kan ik hier nu wel of niet van bevrijd worden? Is er overwinning/genezing mogelijk, zodat ik los kom van deze banden of is het die doorn in het vlees waar ik nooit meer van af kom? En als dat zo is of kan zijn, hoe moet ik daar dan mee om gaan? De duivel schreeuwt me toe dat ik hypocriet ben en ergens heeft hij wel gelijk. Wat moet ik doen? Ik ben zo perfectionistisch en zo’n controlfreak: ik kan het moeilijk uit handen geven. Ik wil graag grote schoonmaak houden, maar mijn goede voornemens helpen niets. Ik doe dat overigens puur uit liefde tot God, niet om met eigen rechtvaardigheid de zaligheid te verdienen! Maar als God telkens zo genadig is, dan wil ik daar ook wat tegenover stellen uit wederliefde. (Hoe) kom ik los van deze banden van satan?


Antwoord

Beste lezer,
 
Je snijdt een probleem aan waar veel christenen mee zitten. Enerzijds te mogen geloven dat je in Christus een nieuwe schepping bent, anderzijds nog zoveel last van het oude te hebben. Dat is nu precies het punt: een christen is een twee-mens! Maar dat betekent niet dat we ons dus maar bij concrete zonden in ons leven moeten neerleggen. Alleen: begin nooit aan de verkeerde kant, namelijk bij jezelf. Je zult in eigen kracht en met goede voornemens nog niet één kleine zonde kunnen overwinnen, laat staan een grote.

Waar dan wel beginnen? Aan Gods kant. Wanneer je met Christus gestorven bent door het geloof, heeft de zonde geen rechten meer op je. Dan mag er een heilige rekenkunde in je leven komen: “Houdt het daarvoor (reken als volgt) dat gij voor de zonde dood zijt, maar voor God levend zijt in Christus Jezus, onze Heere” (Rom. 6:11). En op grond daarvan klinkt de oproep: “laat dan de zonde niet heersen in uw sterfelijk lichaam” (vers 12). Met andere woorden: wijs de zonde terug door naar Christus te verwijzen. In één druppel van Christus' bloed, aan je hart toegepast door de Heilige Geest, ligt kracht om duizend zonden te overwinnen.

Zou je trouwens heel Romeinen 6 eens voor jezelf willen lezen en overdenken? En neem Romeinen 7 en 8 er dan maar bij. Er is wel eens gezegd: Romeinen 6 is de les, Romeinen 7 is het leven en Romeinen 8 is de kracht.
 
Dit alles neemt niet weg dat er ok wel degelijk praktische hulp nodig kan zijn, met name op het punt van de seksverslaving. Daarvoor wijs ik je op “De Driehoek”, www.dedriehoek.nl, tel. 033 - 465 - 11 51 (Amersfoort). Het een sluit het ander niet uit. De Heere werkt door Zijn Woord en Geest, maar schakelt ook dikwijls menselijke hulpverleners in die je handvatten kunnen aanreiken.

Van harte Gods zegen in de strijd!
 
Met een hartelijke groet,
Ds. P. D. J. Buijs

Dit artikel is beantwoord door

Ds. P.D.J. Buijs

  • Geboortedatum:
    02-11-1961
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Nunspeet
  • Status:
    Actief
198 artikelen
Ds. P.D.J. Buijs

Bijzonderheden:

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
Alphonsus
29-12-2009 / 00:12
Amen, op het antwoord van Ds. Buijs.
eduard1
29-12-2009 / 11:03
Op 10 december kregen we een mailing via refoweb waarin stond dat Stichting Schuilplaats en de Vliuchtheuvel samen een groep gaan starten hulp bij seksverslaving.
Mogelijk kun je die mailing opvragen, mocht je die niet gekregen hebben.

Verder kun je ook terecht bij het CPC in Dordrecht, bij De Hoop, en je kunt kijken op www.settingcaptivesfree.nl

Laat één ding in elk geval duidelijk zijn: God wil niet dat Zijn kinderen in gebondenheid leven, maar vrij zijn.

Terug in de tijd

Ik ben een jonge man van 21 jaar, woon nog thuis en ben lid van een Gereformeerde Gemeente. Al jaren ‘vind’ ik het hier niet en ga ik er alleen maar naar toe omdat mijn ouders mij dit verplichten en i...
Geen reacties
28-12-2013
Mijn man drinkt al ruim vijf jaar (vanaf ons trouwen) elke avond bier. Het begon bij één flesje en nu zijn het er al minstens twee tot vijf flesjes. Sinds kort drinkt hij op zondag niet, maar dat haal...
2 reacties
28-12-2011
Een familielid van ons is onder censuur gezet omdat hij zich bemoeid heeft met het ‘onterecht’ afzetten van een ouderling in de gemeente. Nu wil de kerkenraad het censuur opheffen, maar alleen als hij...
Geen reacties
28-12-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering