Duivel de engel van de muziek

Ds. J.L. Schreuders / Geen reacties

30-11-2001, 00:00

Vraag

Tijdens een bijbelstudie heb ik gehoord dat de duivel de engel van de muziek was. Hier hebben we toen ook een bijbeltekst over gelezen, maar dat kan ik niet meer vinden. Weten u hier iets van en waar het staat? En zijn er meer engelen die een bijzondere taak hebben in de hemel?


Antwoord

Als ik de vraag goed begrijp bedoelt de vraagsteller: of Satan vóór zijn val de engel van de muziek was (!). Je vraagt immers of er in de hemel (!) meer engelen zijn die een bijzondere taak hebben. Mijn antwoord is, dat er over de bezigheden van Satan vóór diens val in de Bijbel m.i. geen gegevens staan. Dus ook niet of hij "de engel van de muziek'' was. Zeker zal hij ooit een Godlover zijn geweest. Dat zijn Alle engelen nog, die in de hemel zijn. Maar voor zover mij bekend is geen van die: dè engel van de muziek al is het op zich denkbaar dat er een soort "opperzangmeester" in de hemel is. Er is namelijk wel enige orde bij de hemelse dienaren gezien het feit dat er een aartsengel is.

Wat anders is dat Satan natuurlijk wel een rol speelt achter vormen van muziek die bedenkelijk zijn. Natuurlijk is daar niet alle muziek onder begrepen. De titel "(gevallen) engel van de muziek" lijkt me dan ook te veel eer.

Wat de taken der engelen betreft: er kunnen specifiek taken voor engelen zijn. Zie de tolkengel in Zacharia en in de Openbaring van Johannes. God schakelt engelen in tot dienst aan degenen die geloven: om hen te beschermen, om hen iets mee te delen, maar ook om bijvoorbeeld de goddelozen te straffen (zie de verderfengel in Egypte en de engel, die Herodes sloeg; Hand. 12:23).

Of de Heere speciale engelen voor speciale taken heeft, weet ik niet. Als bijvoorbeeld in Openbaring 8 sprake is van een engel die het reukwerk laat opgaan voor God, is niet duidelijk of deze engel zich uitsluiten met deze taak bezighield. Wij weten nu eenmaal niet alles, maar wel voldoende.

Bedankt voor de vraag en heb je de tekst alsnog gevonden, dan hoor ik het graag. We kunnen dan zien wat er staat.

Ds. J. L. Schreuders

Tags in dit artikel:

duivelmuziek
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.L. Schreuders

  • Geboortedatum:
    24-08-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Boven-Hardinxveld
  • Status:
    Actief
174 artikelen
Ds. J.L. Schreuders

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik krijg wel eens een vraag gesteld van mensen over de "vrije wil" waar ik geen antwoord op weet. Er zijn mensen die nooit geboren hadden willen worden en hoe zit het dan met de vrije wil van de mens ...
4 reacties
30-11-2011
Mijn hele leven loop ik al tegen dingen aan die mij het leven heel moeilijk maken. Recent ben ik er achter gekomen dat ik waarschijnlijk hoog sensitief ben. Dit verklaart heel veel. Alleen de herkenni...
5 reacties
30-11-2009
Dominee Vergunst, op welk hoofdstuk en boek doelt u in uw antwoord op de vraag van 27-08-2003 dat ik zojuist las, het boek van Brakel? In welk boek beschrijft Brakel het werk van de Heilige Geest in h...
Geen reacties
30-11-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering