Pilates

Ds. W.G. Hulsman / 2 reacties

18-12-2009, 13:00

Vraag

Wij (twee dames met reformatorische achtergrond) gaan per januari een gymgroep beginnen met vrouwen uit onze kerkelijke gemeente. Eerder werd al door een aantal vrouwen gevraagd of wij iets met Pilates gingen doen, maar wij weten daar weinig van af (één van ons heeft een opleiding tot gymdocent gevolgd). Inmiddels hebben we wat internetsites geraadpleegd en ook het archief van Refoweb doorgenomen, maar we zijn nog niet tot een antwoord gekomen op onze vraag: Kunnen wij oefeningen, zoals die bij Pilates worden gedaan, in onze groep doen? Onze overwegingen zijn: 1. Ja, want het zijn gewoon goede, ontspannende oefeningen. 2. Ja, als er al een cultureel (oosters) tintje aan zou zitten, dan wordt dat niet door ons besproken, zoals dat wel bijv. bij Yogalessen of Tai Chi-lessen gebeurt (zie archief). 3. Nee, overal op internet wordt toch vaak de link gelegd met Yoga en meditatie en die zweem willen wij vooral vermijden, omdat wij vanuit een positief-christelijke sfeer willen werken. Alvast bedankt voor de reactie!

ADVERTORIAL

Ontmoet de vervolgde kerk

Als we iets kunnen leren van de vervolgde kerk, dan is het wel dat de Here God een Baken van hoop is. Hoe de vervolgde kerk hiermee omgaat, horen we tijdens de Open Doors-dag op 8 oktober 2022.

Boek nu je tickets!

Ontmoet de vervolgde kerk

Antwoord

Dames,  ik heb het idee, dat het louter gaat om rek- en strekoefeningen. De uitvinder, Pilates, heeft zich o.a  wel laten inspireren door yoga, maar heeft dat daar wel los van gemaakt. Er wordt bij Pilates niet zoals bij yoga gemediteerd.

Toch merk je wel dat het steeds in het bijzijn van Yoga en Ta Chi-lessen genoemd wordt. Soms lees je op internet ook wel dat er iets van Yoga wordt toegevoegd aan het lesmateriaal. Dit maakt dat het toch niet helemaal onverdacht is.

Omdat het soms toch wel wat gevoelig ligt, zou ik bij het gebruik van dergelijk oefeningen -die op zich helemaal niet zo bijzonder zijn- de naam van Pilates niet noemen. En doe er nog wat andere oefeningen bij. In ieder geval veel sterkte met jullie gymproep. 't Kan best goed zijn voor je lichaam. Vergeet ondertussen niet dat je ook een ziel hebt. Misschien moet dat in deze tijd met al zijn nadruk op het lichaam wel onze grootste zorg zijn.

Ds. W. G. Hulsman

Ds. W.G. Hulsman

Ds. W.G. Hulsman

 • Geboortedatum:
  08-11-1956
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Genemuiden
 • Status:
  Actief
2 reacties
eduard1
19-12-2009 / 09:35
Dames, goed initiatief. Dat zouden er meer moeten doen.
Ik zou met name het 3e argument doorslaggevend laten zijn.
"...en haat ook de rok, die van het vlees besmet is."

Eén van jullie is gediplomeerd gymdocent. Dan ben je volgens mij prima in staat op een goed en verantwoord programma in elkaar te zetten.

Suk6!!
Unionist
19-12-2009 / 10:27
Ik heb in mijn werk ook weleens gedacht: wat zou het goed zijnom een soort yoga te hebben, maar dan zonder de rare dingen er van. Gewoon, gericht op ontspanning en zorg voor lichaam en geest. Ik begrijp dat Pilates zoiets biedt. Geweldig!

Ik zou de verhouding met yoga zien als de verhouding tussen een potje voetbal met de J.v. en een Europacup-wedstrijd. Je doet in principe hetzelfde, maar de lading is totaal anders.

Terug in de tijd

Een vraag over een tekst uit de HSV. In de SV staat in Jesaja 9: "Vader der eeuwigheid". In de HSV staat': "Eeuwige vade...
9 reacties
18-12-2010
Ik ben verliefd! Ongeveer drie weken geleden ontmoette ik op school een leuk meisje. Zij is fan van Ariana Grande en ik ...
1 reactie
18-12-2014
Aan dominee N. den Ouden n.a.v. de vraag m.b.t. 'naar concert van Sela'. Ik begrijp dit niet. Ik moest zo denken aan de ...
14 reacties
18-12-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering