Uitstrijkje pijnlijk?

drs. J. de Jongh-van Hoof / 2 reacties

10-09-2009, 16:09

Vraag

Over een poosje moet ik naar de dokter voor een uitstrijkje. Hoe gaat dit precies in z'n werk? Doet dat pijn? Ik zie er behoorlijk tegen op. De afspraak moet nog gemaakt worden, maar ik stel het elke keer uit. Een bang meisje.


Antwoord

Een uitstrijkje maken doet meestal geen pijn. Hoe het gaat kan je zien op een animatiefilmpje van: www.rivm.nl/bevolkingsonderzoeknaarbaarmoederhalskanker In de vijfde regel kun je klikken op de woorden uitstrijkje – animatie. 

Daarnaast is het van belang dat je weet dat een uitstrijkje maken niet hoeft wanneer je maagd bent. Dit kun je aan je huisarts of aan de doktersassistente doorgeven.
 
Groeten, José de Jongh

Lees meer artikelen over:

medisch
Dit artikel is beantwoord door

drs. J. de Jongh-van Hoof

  • Geboortedatum:
    30-11-1967
  • Kerkelijke gezindte:
    Zevende-dags Adventist
  • Woon/standplaats:
    Rijssen
  • Status:
    Actief
270 artikelen
drs. J. de Jongh-van Hoof

Bijzonderheden:

Huisarts


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
Pompelmoen
11-09-2009 / 09:28
Dat geldt toch alleen als het het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker betreft? Ik meende dat uitstrijkjes ook voor andere checks gedaan kunnen worden - aandoeningen die eveneens maagdelijke vrouwen kunnen treffen.
laura
14-09-2009 / 21:58
Wees maar niet bang joh! Je voelt geen pijn hoor! Er wordt een beetje geschrapt met een soort borsteltje. Lijkt wel een tandenborstel:)
Maar het is echt niet hinderlijk. En je hoeft je niet te schamen....ze zijn echt wel wat gewend, degenen die de uitsrijkjes doen. Daar moet je maar aan denken!
Ik snap het wel hoor! Ik vond het ook eng zulk soort onderzoeken de eerste keer....maar als je rustig blijft en probeert te ontspannen voel je er vrijwel niets van en het is na een paar minuten al voorbij. Doe het maar! Sterkte!

Terug in de tijd

Mijn zwager heeft een prostaatoperatie gehad en heeft sinds die tijd geen contrôle meer over zijn blaas. Hij krijgt steeds weer een nieuwe katheter en heeft nu vaak blaasontsteking. De dokter zegt dat...
Geen reacties
10-09-2010
Aan ds. C. Harinck. Is het kennen van je ellende alleen een besef van je zonden? Of is het ook een verlangen naar een leven met God en een kennen van Christus? Mijn zondebesef is verstandelijk wel aan...
1 reactie
10-09-2013
Ik heb iets dat me heel erg dwarszit. Eigenlijk zijn het twee dingen: 1. Ik ben bang dat ik naar de hel ga, omdat ik soms twijfel aan het geloof/Jezus (en daar schaam ik me heel erg voor). Ik zit o...
Geen reacties
10-09-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering