Verwarring door kerkelijke verdeeldheid

Ds. C.G. Vreugdenhil | Geen reacties | 01-10-2001| 00:00

Vraag

Ik word zo moe van de kerkelijke verdeeldheid en dat brengt me ook in verwarring. Door allerlei meningen binnen mijn gemeente kan ik niet meer ontvankelijk zijn voor wat de Heere tot mij te zeggen heeft. Ik luister met kritische oren. Kunnen u misschien zeggen hoe ik met al die verwarring om moet gaan?


Antwoord

Kerkelijke verdeeldheid in Nederland is op zich geen reclame voor het Koninkrijk van God. Toch zit er achter al die verschillende kerken een stukje geschiedenis. Van daaruit kun je wel begrijpen dat er verschillende tradities gegroeid zijn. Laten we nu eens denken aan de reformatorische gezindte. De een zingt ritmisch en de ander niet. De een leert twee verbonden en de ander drie. De een legt meer nadruk op de verdorvenheid van de mens en zijn onmacht om te geloven en de ander wijst meer op de verantwoordelijkheid van de mens. Dat hoeft op zich geen verwarring te geven, want ze hebben allemaal wel een beetje gelijk. Zolang het vormen en accenten betreft, moet je maar bedenken dat het eigenlijk niet zo belangrijk is.

Ook binnen één kerkverband zijn er nogal wat verschillen. Daar geldt hetzelfde voor als ik hierboven schreef. Maar jij spreekt over de gemeente waar je lid of dooplid bent. Dus verschillen tussen mensen binnen één en dezelfde gemeente. En daarom luister je met kritische oren. Dat laatste mag natuurlijk wel. Je hoeft niet alles voor zoete koek te slikken. Je mag positief kritisch luisteren of het Woord van God evenwichtig wordt gepreekt en of de gemeenteleden de vrucht van de Geest vertonen zoals dat beschreven staat in Gal. 5:22.

Het lijkt me goed om eens met iemand binnen je gemeente te praten over wat je zo moeilijk vindt. Zoek eens iemand op waar je veel respect voor hebt en die jouw vertrouwen heeft. Een persoonlijk gesprek kan veel verhelderen. Enerzijds moet je maar van veel dingen het betrekkelijke inzien en anderzijds moet je bedenken dat de Heere Jezus zegt: Strijdt gij om in te gaan. De allereerste prioriteit moet in je leven hebben dat je de Heere vreest. En daarom mag je ook bidden tot God. Blijf in je Bijbel lezen en vraag de Heere om een antwoord als je echt belangrijke vragen hebt. In dit leven zullen er allerlei verschillen blijven. Soms hebben die te maken met de kerkelijke cultuur waarin je leeft. Maar het lief hebben van de Heere overstijgt allerlei verschillen.

Ds. C. G. Vreugdenhil

Lees meer artikelen over:

verdeeldheid
Dit artikel is beantwoord door

Ds. C.G. Vreugdenhil

  • Geboortedatum:
    02-04-1946
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Houten
  • Status:
    Inactief
231 artikelen
Ds. C.G. Vreugdenhil

Bijzonderheden:

Ds. Vreugdenhil schreef op 7 oktober 2024 zijn laatste bijdrage voor de vragenrubriek van Refoweb. Vanaf van het begin, nu bijna 25 jaar geleden, is deze broeder aan Refoweb verbonden geweest. Hij schrijft: "Ik ben nu 78 jaar en moet mijn werkbelasting verminderen. Ik heb altijd graag meegewerkt, maar nu ga ik ermee stoppen." Het langstdienende panellid van Refoweb neemt hiermee afscheid na 231 vragen en antwoorden. De redactie van Refoweb zegt hem voor dit alles hartelijk dank en wenst hem nog veel gezegende en vruchtbare jaren toe bij het werk in Gods Koninkrijk.

Bekijk ook:

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Boek van Brakel

Dominee Vergunst, op welk hoofdstuk en boek doelt u in uw antwoord op de vraag van 27-08-2003 dat ik zojuist las, het boek van Brakel? In welk boek beschrijft Brakel het werk van de Heilige Geest in h...
Geen reacties
30-11-2006

Verkering zoeken

Ik ben een jongeman van 24 jaar oud. Ik ben nog bezig met een studie (die ik over een of twee jaar hoop af te ronden) en woon nog bij mijn ouders. Veel mensen van mijn leeftijd hebben een relatie of z...
11 reacties
30-11-2013

Onderscheid ambtsdragers en gewone kerkmens

Waarom dragen ouderlingen/diakenen allemaal een zwart pak, dominees een toga en gaan ze staan met het bidden? Waarom zo duidelijk een onderscheid tussen degenen in het ambt en de 'gewone' kerkmens? Ik...
3 reacties
30-11-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering