Anderen jaloers maken door bekeringsverhaal

Ds. A.J. Schalkoort / Geen reacties

18-12-2008, 00:00

Vraag

Op een avond van de mannenvereniging stelde iemand de vraag: Kan iemand uit zijn eigen leven vertellen, om ons jaloers te maken? Is dit een bijbels gegeven? Dat anderen jaloers gemaakt dienen te worden doordat er wordt verteld wat God gedaan heeft aan mijn ziel?


Antwoord

Een ander jaloers te maken door te vertellen wie de Heere voor je is. De vraag is of dit een Bijbels gegeven is. In de Romeinenbrief lezen we in hoofdstuk 11 vers 11 en 14 dat Paulus de heidenen die christenen zijn geworden, wijst op de taak die ze hebben namelijk om de Joden die tot nu toe Jezus Christus door ongeloof verwerpen, tot jaloersheid te verwekken. Daar komt de uitdrukking vandaan. Ze wordt dan gebezigd zoals de vragensteller dat meemaakt op de mannenvereniging. Het is dus een middel wat de Heere kan gebruiken om anderen te laten ontdekken wat ze zelf missen, om ze jaloers te maken en daarom ook heilbegerig. Wel is het zo dat zo'n getuigenis dient te gaan om wat de Heere iemand deed ondervinden. Niet de christen maar de Christus behoort daarin centraal te staan. En het is niet alleen door de woorden die we spreken, maar vooral ook onze handel en wandel wat de ander te jaloersheid moet verwekken. Een prachtig voorbeeld van zo'n getuigenis vinden we in de Lofzangen die we lezen in Lukas 1. Daar gaat het steeds om wat de Heere heeft gedaan b.v. voor Maria en Elizabeth.

Ds. A. J. Schalkoort

Dit artikel is beantwoord door

Ds. A.J. Schalkoort

  • Geboortedatum:
    05-10-1948
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Lunteren
  • Status:
    Actief
213 artikelen
Ds. A.J. Schalkoort

Bijzonderheden:

Emeritus-predikant


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik wil graag een vraag stellen aan iemand van de Ger. Gem. Ik heb een aantal jaren verkering met een meisje uit een naburig dorp. Zij gaat naar de HHK, terwijl ik zelf Ger. Gem. ben. We zijn bezig met...
13 reacties
18-12-2010
Onze bijna volwassen verstandelijk beperkte dochter stelde me een vraag waarbij ik niet goed weet hierop te reageren. Ze vergat haar ochtendgebedje. Ik gaf haar aan dat ze er om mocht bidden dat ze he...
8 reacties
18-12-2023
Wat leert onze kerk over de Heilige Doop? Ik zou graag een uitgewerkt antwoord willen. Ik moet mijn verslag erover schrijven, maar ik vind alleen maar moeilijke of korte antwoorden!
Geen reacties
18-12-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering