Belijdenisgeschriften, kerkorde en het Woord

Ds. W.G. Hulsman / Geen reacties

15-12-2008, 00:00

Vraag

Ik wil aan u vragen hoe het zit met een kerkorde en de belijdenisgeschriften. Ik ben daarover met iemand in discussie. Tegenpartij vindt dat deze ondergeschikt zijn aan het Woord en dus niet het hoogste gezag hebben en ik denk en meen dat belijdenisgeschriften en kerkorde juist WEL op het Woord gegrond moeten zijn.


Antwoord

Zeker heeft het Woord het hoogste gezag. Er is geen enkel menselijk geschrift wat daarmee  gelijk gesteld kan worden. De Schrift is van de Heilige Geest ingegeven. Daarom is het ook Gods Woord. Alles wat daarmee niet overeenkomt, moet worden afgewezen.

In de belijdenisgeschriften belijdt een kerk haar geloof. Belijdenisgeschriften zijn gegrond op het Woord. Ze zijn niet het Woord zelf. In die zin staan ze lager dan de Bijbel. Er zijn ook verschillende soorten belijdenisgeschriften. Bijvoorbeeld: gereformeerde en lutherse belijdenisgeschriften. Daaruit blijkt dat christenen het niet altijd in alles eens zijn over wat ze op grond van de Bijbel belijden. Vaak is het gelukkig wel zo, dat ze wat betreft de kernzaken met elkaar overeen komen en elkaar verstaan.

Met de kerkorde regelt een kerk hoe het in de kerk toegaat. Je zou kunnen zeggen: het Woord staat bovenaan, dan komen de belijdenisgeschriften, en dan volgt de kerkorde. Ondertussen is het zeker niet onbelangrijk wat er in zo’n  kerkorde staat. Zo’n kerkorde moet de opbouw van de gemeente dienen.

Maar het belangrijkste in alles is de Bijbel. Wanneer de Bijbel voluit aan het woord komt, mogen we verwachten dat de Heere daar Zijn kerk bouwt. Zelfs al staan er in de kerkorde zaken, waar je het als christen niet mee eens bent. Ook al moet je belijden dat de kerk ernstig ziek is. In zulke omstandigheden is het Woord, datgene wat hoop en verwachting geeft. In een vervallen kerk wil de Heere Zijn Woord laten klinken, om zo op te roepen tot bekering en geloof. Waar het Woord van Christus klinkt, daar is Hij bezig om zich een gemeente te vergaderen ten eeuwige leven. Daar draagt Hij ook zorg Zijn kinderen.

Ds. W. G. Hulsman

Lees meer artikelen over:

formulieren
Dit artikel is beantwoord door

Ds. W.G. Hulsman

  • Geboortedatum:
    08-11-1956
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Barneveld
  • Status:
    Actief
166 artikelen
Ds. W.G. Hulsman

Bijzonderheden:

Emeritus


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Mijn vriend heeft soms wel eens wat moeilijkheden met zijn persoonlijkheid. Hij kan zichzelf soms moeilijk verdedigen, is soms best onzeker en erg gesloten. Hij wil hier graag verandering in. Ik (zijn...
Geen reacties
15-12-2006
Geachte ds. Simons, ik heb een vraag n.a.v. het interview dat u gaf via Pastorie online (zie onder). Daarin geeft u aan dat er één roeping is, maar met een tweeërlei uitwerking. U zei dat de mens het ...
Geen reacties
15-12-2023
Ik heb het verlangen om het Woord van God te delen met mijn naasten. Alleen vind ik dit heel erg eng om te doen. De laatste tijd komen de gedachten steeds vaker naar boven om jongeren uit mijn gemeent...
2 reacties
15-12-2022
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering