(...) Het knuffelen, kussen, praten, etc. is er vanaf. Het leven nu is een beetj...

drs. J(oke) Ronner-Wattel / Geen reacties

24-11-2008, 00:00

Vraag

Mijn man en ik hebben wat problemen binnen ons huwelijk. In onze verkeringstijd waren we vaak intiemer, zowel lichamelijk als psychisch dan nu vaak het geval is. Het knuffelen, kussen, praten, etc. is er vanaf. Het leven nu is een beetje een sleur. Hoe kunnen we dit doorbreken en moeten we dan in huwelijkstherapie? Of heeft u tips en adviezen hoe we dit zelf op kunnen pakken? Ik (vrouw) zit er namelijk heel erg mee en mijn man vindt het allemaal een beetje onzin. Ik heb er wel last van. Praten gaat moeilijk. Mijn man zegt dat ik vaak overdrijf en me aanstel. Hoe moet ik hiermee omgaan?


Antwoord

Na een aantal jaren huwelijk sluipt de sleur er wat in. Een huwelijk blijft niet automatisch goed. Er is een uitspraak: “liefde is een werkwoord”, dat zoveel betekent dat als je niet samen aan je relatie, aan je huwelijk werkt, de liefde kan verdwijnen. Jullie huwelijk is in de fase gekomen waarin verliefdheid plaats heeft gemaakt voor het vanzelfsprekende: we horen bij elkaar. Er is een minder verlangen steeds bij elkaar te zijn. Door drukke activiteiten in het werk en gezin ligt het gevaar op de loer dat de aandacht voor en de interesse in elkaar verslapt. Het gebeurt nog al eens dat het onderhouden van een relatie onderaan de ranglijst van prioriteiten staat. Dat je jezelf en de ander daarmee tekort doet, ontdekken sommige mensen pas veel later, soms als het al te laat is.

Om je relatie een nieuwe impuls te geven, moet je opnieuw gaan investeren in elkaar. Dat gaat niet vanzelf, het betekent meer tijd nemen voor elkaar. Je moet condities scheppen om weer meer plezier met en aandacht voor elkaar te krijgen. Dit vraagt veel inzet. Wat het bij jullie lastig maakt, is dat jij er last van hebt en je man niet. Probeer hem toch te overtuigen dat het noodzakelijk is aan jullie relatie te werken, als hij niet wil dat over nog een aantal jaren jullie liefde voor elkaar helemaal is verdwenen.

Meer tijd nemen voor elkaar kun je doen door af en toe afstand te nemen van je dagelijkse bezigheden en eventuele kinderen, samen bijvoorbeeld uitgebreid te eten (thuis of elders), een dag of weekend er op uit te gaan. Ook is het belangrijk te kijken naar de communicatie tussen jullie: vragen jullie bij elkaar hoe de dag is geweest (en luister je!), geven jullie elkaar complimenten (je hebt lekker gekookt, fijn dat je dat klusje hebt opgeknapt), kortom, heb je belangstelling en aandacht voor elkaar.
 
Relatietherapie is mogelijk nog niet meteen aan de orde, maar je zou eens kunnen kijken of jullie samen een “marriage-course” kunnen volgen. Dit is een cursus van zeven avonden, waar je na een inleiding met z'n tweeën verder praat over een aantal onderwerpen. De cursus wordt wel eens de APK van een huwelijk genoemd. De Marriage Course is heel praktisch van aard en geeft je handvatten om je te helpen je huwelijk te versterken en is gebaseerd op christelijke principes.  De cursus wordt op veel plaatsen in het land georganiseerd. Meer informatie kun je vinden op www.alpha-cursus.nl/marriagecourse.

Drs. Joke Ronner

Lees meer artikelen over:

huwelijk
Dit artikel is beantwoord door

drs. J(oke) Ronner-Wattel

  • Geboortedatum:
    26-06-1960
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerd Vrijgemaakt
  • Woon/standplaats:
    -
  • Status:
    Actief
150 artikelen
drs. J(oke) Ronner-Wattel

Bijzonderheden:

Joke Ronner is GZ-Psycholoog


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Beste heer Van Dooijeweert. Ik heb al een aantal antwoorden gelezen van u in de vragenrubriek van Refoweb. En ook een paar verslagen die hier te lezen zijn van uw werk in Peru. Ik denk, maar ik weet o...
Geen reacties
24-11-2006
Ik ben een jonge meid van 20 jaar. De laatste tijd heb ik het idee dat ik klaar ben voor een relatie. Ik ben nu ruim een jaar klaar met m'n studie, fulltime aan het werk, vriendinnen om me heen hebben...
1 reactie
24-11-2015
Waarom is binnen de ‘Hervormde kerk’ de prediking ruimer dan binnen Ger. Gem? Ik ben opgegroeid binnen Gereformeerde Gemeente en heb een vriendin uit de PKN (gereformeerde Bond). Ik voel me prettig da...
2 reacties
24-11-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering