Is het zo dat je eerst belijdenis moet doen om te kunnen trouwen in de kerk (PKN...

Ds. E.K. Foppen / geen reacties

08-10-2008, 00:00

Vraag

Is het zo dat je eerst belijdenis moet doen om te kunnen trouwen in de kerk (PKN)? Of kan dit ook na het trouwen? Het lijkt me niet de bedoeling dat je belijdenis gaat doen omdat je anders niet kan trouwen? Hoe zit dat precies?

Antwoord

Beste vragensteller,

Je stelt een vraag naar het verband tussen belijdenis doen en trouwen en dan in het bijzonder hoe dat in de Protestantse Kerk is geregeld. Nu, het korte en formele antwoord is dat het in dit kerkverband niet verplicht is om belijdenis te hebben afgelegd om te kunnen trouwen. In sommige andere kerken is dat -voor zover ik goed ben geïnformeerd- soms wel het geval.
 
Inderdaad is het niet de bedoeling dat je belijdenis gaat doen omdat je gaat trouwen. Aan de andere kant is het ook zo dat je in een trouwdienst belooft elkaar geestelijk bij te zullen staan. Verder kunnen er natuurlijk uit een huwelijk kinderen geboren worden, waarbij de kwestie gaat spelen van de doop. Zou het trouwens ook niet goed zijn als je voor Gods aangezicht elkaar trouw belooft, ook voor Zijn aangezicht belooft Zijn Naam te belijden? Ik denk het wel. In een trouwgesprek zou ik als predikant dan ook altijd over het afleggen van belijdenis spreken. Het gezamenlijk volgen van belijdeniscatechisatie in het eerste jaar na het gesloten huwelijk kan immers ook heel samenbindend werken.

Ds. E. K. Foppen, Katwijk aan Zee

Ds. E.K. Foppen

Ds. E.K. Foppen

 • Geboortedatum:
  11-03-1977
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Den Haag
 • Status:
  Inactief

Tags in dit artikel:

belijdenis
geen reacties

Terug in de tijd

Een maand geleden kwam via het internetsurfen een reclame van een christelijke datingsite ''voorbij''. Na enig wikken en...
6 reacties
08-10-2013
Waarom zijn Adam en Eva de eerste mensen? Welke huidskleur hadden ze? En waarom is er zoveel diversiteit in huidskleur e...
geen reacties
08-10-2012
Bestaat verlatingsangst bij volwassenen?
9 reacties
08-10-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering