Gij zult niet doden

Ds. H.H. Klomp / Geen reacties

17-09-2008, 00:00

Vraag

In Deuteronomium 13: 4-10 staat dat je mensen moet doden als ze je van je geloof af willen houden! Eerst snapte ik dit niet, maar nu wel omdat in het Oude Testament mensen werden gestraft voor hun zonden en nu heeft Jezus dat voor ons gedaan! Maar in Exodus staat in de Tien Geboden: gij zult niet doden! Waarom is dit dan in strijd met elkaar? Ik vind jullie hulp trouwens geweldig! Echt tof dat jullie dit doen!


Antwoord

Beste vragensteller,

Niet op alle zonden stond in het OT de doodstraf. Wel op enkele. Vooral op het verduisteren van Gods openbaring. Daarom gaat het in Deut. 13. Als iemand probeert de ander weg te trekken bij de zuivere openbaring van God en Zijn verlossing, verspeelt hij het recht op zijn leven. Het maakt niet uit of  een zgn. priester of dromer (lees: astroloog) dat doet (dus ambtelijk) of je eigen broer (is niet-ambtelijk). Het is een grote zonde: met het doodvonnis tot gevolg. Dat mocht in die historische situatie toen en daar niet maar willekeurig voltrokken worden. Er was rechtspraak voor nodig. Dat bedoelt het gebod in de Wet des HEEREN: Gij zult niet (wederrechtelijk, dat is: tegen het recht van God in) doden.

Nederland kent het doodvonnis niet meer. De rechtspraak verloopt via de rechterlijke macht. Dus: geen recht in eigen hand. Dat is de bedoeling van dit gebod voor onze tijd.

Groet ds. H. H. Klomp

Lees meer artikelen over:

doodstrafOude Testament
Dit artikel is beantwoord door

Ds. H.H. Klomp

  • Geboortedatum:
    05-04-1949
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Actief
132 artikelen
Ds. H.H. Klomp

Bijzonderheden:

Met emeritaat sinds januari 2017.

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Zondags wordt gebeden of bij elkaar gebracht mag worden wat waarlijk bijeen hoort. Ondertussen verstrijken de jaren. Moet dit niet anders? Behoort bij dit gebed niet de daad om deze pogingen daadwerke...
Geen reacties
17-09-2019
Zijn de meningsverschillen die kerken in Nederland scheiden vandaag nog houdbaar, of conserveren we gedateerde standpunten?
Geen reacties
17-09-2013
Niet gedoopt en toch aan het heilig avondmaal. Mag dit? Ik heb wel in de gaten dat ik Jezus nodig heb, want ik ben me bewust van mijn zonden. Ben zelf ook psychiatrisch patiënt met de diagnose schizof...
1 reactie
17-09-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering