Zelfbeeld van invloed op je geestelijke leven

Ds. B.J. van Vreeswijk / Geen reacties

17-05-2008, 00:00

Vraag

In hoe verre is je zelfbeeld van invloed op je geestelijke leven? Ik bedoel: als je je niet kan voorstellen dat er iemand van je kan houden/houdt, dan kan je je misschien ook niet voorstellen dat God je onvoorwaardelijk wil aannemen in de Heere EN verzoenende en vaderlijke liefde in de Heere wil bewijzen. Kan je zelfbeeld een blokkade zijn om Gods liefde te ervaren?


Antwoord

Beste vragensteller,
 
Achter je vraag proef ik strijd met de aanvaarding van jezelf. Als ik het goed inschat heb je een laag zelfbeeld en meen je redenen te hebben om jezelf minder te vinden dan anderen. Mogelijk heeft dat ook met de ouder-kindrelatie te maken of met uiterlijke kenmerken of karakterzwakten: wie kan nu van zo iemand als ik houden? Niemand toch? Ja, toch wel, de HEERE God.

Als we nu eens afstappen van ons zelfbeeld en we vragen ons af wie we zijn in Gods oog. Je kent vast de Bijbel wel als die zegt: er is niemand die goed doet of God zoekt. De Heilige verdraagt de onheiligheid niet. Ik kan zo wel een poosje doorgaan. Een van de psalmen zegt: Ik was een groot beest bij U. Leg me dan eens uit of God van zo'n mens kan houden? Dat kun je niet. Het is ook menselijk niet te begrijpen.

Noemt de Bijbel het dan ook niet Goddelijke liefde: gevend alleen, en genade: onverdiend? Daar mag je beginnen, daar moet je heen verwezen worden. Niet jij, maar Hij. Heeft je zelfbeeld daarop geen invloed? Ik denk het wel. Een van nature optimistisch mens leeft anders dan een aartspessimist. Maar dat geeft niet de doorslag. Het Woord van God is voor iedereen: Wendt u naar Mij toe, alle einden van de aarde, want Ik ben God en niemand anders.

Op z'n tijd kunnen wij in de weg staan, erger nog: staan we in de weg. Maar blokkeren lijkt mij een te grote eer voor een klein mensje. De grote God heeft het eerste en het laatste woord. Waag het met dat Woord waarin Hij Zich bekendmaakt. Blijf bidden en zoeken. Denk eens aan Jakob: Ik laat U niet gaan tenzij dat U mij zegent.
 
Ds. B. J. van Vreeswijk

Tags in dit artikel:

zelfbeeld
Dit artikel is beantwoord door

Ds. B.J. van Vreeswijk

  • Geboortedatum:
    23-08-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Status:
    Inactief
87 artikelen
Ds. B.J. van Vreeswijk

Bijzonderheden:
Ds. van Vreeswijk is overleden op 01-03-2010

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Aan iemand die hier serieus en met zorg mee om wil gaan. Ik ben een jonge dame van 17 jaar (vwo). Dolgraag zou ik voor mezelf iets willen beginnen. En dan klein beginnen, wat misschien uit kan lopen t...
6 reacties
17-05-2013
Als vrouw van boven de 50 krijg ik iedere twee jaar een oproep om een mammografie te laten maken. Ik ga met steeds grotere tegenzin omdat het een zeer pijnlijk en vrouwonvriendelijk onderzoek is! Ook ...
5 reacties
17-05-2012
Ons zoontje van bijna twee heeft de laatste tijd een heel sterke geur bij de ontlasting, een soort amoniaklucht lijkt het wel. Wat zou dat kunnen zijn? Hij doet helemaal niet ziek aan, drinkt soms wel...
Geen reacties
17-05-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering