Pleiten op de belofte. Dit klinkt zo rechthebbend. Ik kan dit niet goed in overe...

Ds. G. Herwig / Geen reacties

14-05-2008, 00:00

Vraag

Pleiten op de belofte. Dit klinkt zo rechthebbend. Ik kan dit niet goed in overeenstemming brengen met een nederige, ootmoedige gestalte. Het is net alsof God iets aan de pleiter verplicht is. Graag zou ik zien dat hierop wordt ingegaan. Bovendien, zou ik graag de schriftuurlijke onderbouwing van dit pleiten vernemen.


Antwoord

Je vraag gaat in op de/een door God gegeven belofte. Dat impliceert dat de HEERE altijd de eerste is. Hij geeft Zijn belofte. Die beloften vinden we specifiek in Zijn Woord. Een bekend dagboek van Spurgeon heet dan ook “Het chequeboek van de bank des geloofs.” Het boek bevat 365 cheques, die we van Hem gekregen hebben om er werkzaam mee te zijn aan de troon van Zijn genade.

‘k Zou dus bepaald niet willen zeggen dat pleiten op de belofte ‘rechthebbend’ is. ‘k Zou het eerder om willen draaien: Is het niet vreselijk om niet werkzaam te zijn/te worden met een door God gegeven belofte?! God heeft niet liever dan dat we Hem aanspreken met Zijn eigen Woord! Ik vergelijk het altijd maar met een klein kind: Vader of moeder beloven iets voor over enkele dagen. Het zou toch vreemd zijn als dat kind over enkele dagen niet terugkomt op de gegeven belofte?
 
Als antwoord op je vraag wil ik trouwens uitdrukkelijk wijzen op Christus als Middelaar! “Niemand komt tot de Vader dan door Mij”, heeft Hij gesproken. Wie dus in Zijn Naam biddend pleit op Gods beloften -die in Jezus Christus ja en amen zijn!- bidt niet als rechthebbende, maar pleit uit genade, om Jezus’ wil, op wat God Zelf gezegd heeft.

Onze goede God geve, dat er in de gemeenten juist veel méér gepleit gaat worden op de belofte Gods! Gelukkig wordt psalm 25:3 altijd nog gaarne in de gemeenten gezongen!

Ds. G. Herwig, Kamerik

Dit artikel is beantwoord door

Ds. G. Herwig

  • Geboortedatum:
    10-03-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Nunspeet
  • Status:
    Inactief
15 artikelen
Ds. G. Herwig

Bijzonderheden:

Emeritus-predikant


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Laatst had de dominee het over Paulus die opgegaan is naar de derde hemel. Nu hoorde ik dat er een leer is die leert over drie hemelen. Hoe denken wij in de reformatorische kerken hier over? En klopt ...
Geen reacties
14-05-2005
Mijn vraag is of Judas wat te maken heeft met de antichrist. Vaak wordt de antichrist in verband gebracht met het Romeinse Rijk of de Europese Unie, maar zou Judas niet de antichrist kunnen zijn, gezi...
Geen reacties
14-05-2019
Wanneer het ontstaan is, weet ik niet. Ik heb me er lange tijd voor geschaamd, maar vraag me nu af of er nog iets aan te doen is. Ik heb een verticale streep/inkeping in mijn buik. Kan strak elastiek ...
9 reacties
14-05-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering