Als je twijfelt aan je bekering wat kun je dan nog doen? Persoonlijk ken ik wel ...

Ds. B.J. van Vreeswijk / geen reacties

05-02-2005, 00:00

Vraag

Als je twijfelt aan je bekering wat kun je dan nog doen? Persoonlijk ken ik wel de vreugde, rust en vrede die alle verstand te boven gaat. Ik wil niet medelijdend overkomen, maar ik heb het gevoel alsof ik nog steeds iets mis. Hierdoor ben ik gaan twijfelen aan mijn bekering. Ik bid iedere avond voor bekering, want het is en blijft een proces je hele leven lang.

Antwoord

Iemand antwoorden op een vraag waarbij de persoon en zijn weg tot God onbekend is heeft het gevaar van misverstand. Dat wordt nog sterker als het woord bekering valt. Wat je er precies onder verstaat blijkt gedeeltelijk uit de omschrijving vreugde, rust en vrede die alle verstand te boven gaat. Maar hoe combineer ik dat met het gevoel alsof je nog steeds iets mist? Die combinatie vind ik moeilijk bijbels te plaatsen. Bedoelen we met bekering de persoonlijke overtuiging van schuld en genade door de Heilige Geest, dan gaat dat gepaard met vreugde in Christus, rust in Zijn volbrachte werk en vrede omdat Hij onveranderlijk en getrouw is.

Ik gebruik jouw woorden en voeg er iets aan toe wat uitdrukt dat alles kracht heeft en vast ligt BUITEN onszelf. Daarom kunnen wij nog wel of weer wankelen en zijn niet en nooit volmaakt. Dus: zelfvoldaanheid schenkt de Heilige Geest niet. Paulus jaagt ernaar of hij het ook grijpen mocht waartoe Hij ook van Christus gegrepen is (Fil. 3:12). Als het goed ligt valt niet eerst het woord twijfelen, maar hebben we het eerder over aanvechting, strijd en verlangen om meer de Heere te mogen volgen en dienen. Dat is een levenslang proces.

Hopelijk help ik je met deze reactie in gezond zelfonderzoek en een geestelijke wandel.

Ds. B. J. van Vreeswijk

Ds. B.J. van Vreeswijk

Ds. B.J. van Vreeswijk

 • Geboortedatum:
  23-08-1947
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Status:
  Inactief
 • Bijzonderheden:
  Ds. van Vreeswijk is overleden op 01-03-2010
geen reacties

Terug in de tijd

Ik ken mensen in mijn omgeving die zeggen dat ze ware christenen zijn. Maar als je ze hoort praten is het altijd comment...
2 reacties
05-02-2015
Ik ben van huis uit Hervormd. Al sinds enige tijd voel ik mij in de kerk niet meer thuis. Ik heb van alles geprobeerd: n...
3 reacties
05-02-2014
Kende Hagar een ander leven voor ze stierf?
geen reacties
06-02-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering