Mag je boeken van Pim Fortuyn lezen?

G.J. Jansen / Geen reacties

17-04-2008, 00:00

Vraag

Mag je boeken van Pim Fortuyn lezen?


Antwoord

Beste vragensteller,
 
Ik moet je eerlijk bekennend dat ik nog geen enkel boek van wijlen Pim Fortuyn heb gelezen, maar weet wel dat hij bijvoorbeeld "De puinhopen van acht jaar paars" en "De verweesde samenleving" heeft geschreven.
 
Ik zou je eerst willen vragen waarom je zijn boek(en) wilt lezen. Wil je bevestiging vinden inzake de vraag hoe Fortuyn dacht over de samenleving en de rol van de overheid daar in, of gaat het je meer om het spannende verhaal achter deze vermoorde politicus? Waar komt de interesse voor deze schrijver vandaan? 
 
In het algemeen is er weinig op tegen om je op de hoogte te stellen van de denkbeelden van een politicus. Natuurlijk had Fortuyn onconventionele politieke opvattingen en was zijn debatteerstijl hoogst ongewoon, maar dat maakt niet dat je geen kennis zou mogen nemen van Fortuyns denkbeelden.
 
Als we eerlijk zijn, ligt Fortuyns praktiserende homoseksuele levenswijze aan de basis van de afwijzende houding van zijn persoon bij bevindelijk gereformeerden, maar dat betekent natuurlijk niet dat je daarmee al zijn denkbeelden zou moeten afwijzen, of dat je daardoor zijn boeken niet zou mogen/kunnen lezen.
 
Fortuyn heeft behartenswaardige dingen gezegd over de dreigende islamisering van de Nederlandse cultuur en had daarnaast ook oog voor wat hij de “verwezing” van de samenleving noemt. Hij had tevens een goede antenne voor wat de gewone mens van de overheid vond en verwoordde de onder de burgers levende gevoelens van "de falende overheid".
 
Vanuit deze optiek kan het zinvol zijn om een boek van Fortuyn ter hand te nemen. Je zou kunnen beginnen met "De verweesde samenleving" of "Tegen de islamisering van onze cultuur". Ik moet hierbij wel de kanttekening maken dat ik deze werken niet zelf gelezen heb. Een goede vriend van mij heeft dat wel gedaan en vond Fortuyns analyse getuigen van visie en inzicht en vindt dat je al lezend een ander beeld van Fortuyn krijgt dan het door de media over hem geschetste.
 
Indien je het lezen van een werk van Fortuyn zelf toch nog een te grote stap zou vinden, zou je ook in het digitale archief van het Reformatorisch Dagblad kunnen zoeken of de "knipselkrant" van een bibliotheek kunnen raadplegen.

G. J. Jansen

Lees meer artikelen over:

boeken
Dit artikel is beantwoord door

G.J. Jansen

  • Geboortedatum:
    25-05-1972
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Rijssen
  • Status:
    Actief
44 artikelen

Bijzonderheden:

docent Engels en docentencoach


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Wat is een geschikte leeftijd voor verkering? Voor je 18e vindt u niet goed. Wat zijn uw redenen daarvoor? Mijn ouders zijn er namelijk ook tegen om zo jong verkering te hebben, maar de redenen van he...
Geen reacties
17-04-2007
Er is al heel veel geschreven over gezinsvorming, maar ik  vind het nog steeds heel erg moeilijk. Ik zit nu met vragen waar ik niet uit kan komen. Ik verwacht geen pasklaar antwoord, maar ik hoop dat ...
9 reacties
17-04-2015
Ds. Heikamp. Ik merk in veel preken en (ant)woorden een groot stuk vergeestelijking. Soms klinkt dat erg mooi, andere keren vind ik het wat ver gezocht. Kan de Bijbel dan nooit eens wat letterlijker g...
Geen reacties
17-04-2007
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering