Engelen geschapen en gevallen

Ds. J.D. Heikamp / Geen reacties

14-04-2008, 00:00

Vraag

Geachte dominee Heikamp. We hebben een vraag over de engelen, dit n.a.v. een discussie over de GAP-theorie. Wanneer zijn engelen geschapen en wanneer zijn engelen gevallen? (waar lees ik dat?) Staat de val van de engelen los van de val van de mensen?

Kunt u uw visie geven over de GAP- theorie? Als je leest over de gemeenschap der heiligen, in hoeverre kan dit daar eenbelemmering in zijn? En...heeft het een reden dat de Heere daar zelf zo weinig over ‘los’ laat?


Antwoord

In het scheppingsverhaal lezen we niets over de engelen. Waarschijnlijk zijn zij op de eerste dag geschapen. Lees Job 38: 6 en 7. Na de val wordt er veel over de engelen geschreven in Gods Woord. Dat de engelen tegelijk geschapen zijn blijkt uit Genesis 2:1: Alzo zijn volbracht de hemel en de aarde en al hun heir. God schiep dus de engelen goed en ineens. Hij schiep dus geen duivelen.

Er zijn ook rangen en standen bij de engelen, er zijn namelijk ook aartsengelen enz. De engelen hadden een proefgebod. Lees Judas: 6. Welk weten we niet. De gevallen engelen werden duivelen. De Heere sprak: Ik zag hen als een bliksem uit de hemel vallen. De val van de mens heeft alles te maken met de val van de engelen. Zodoende is de eerste zonde niet begonnen in het paradijs, maar in de hemel. Wel, waar wij mensen bij getrokken zijn.

Over de GAP-theorie kunnen we kort zijn. GAP betekent: kloof. Ik zou zeggen: werp het daar maar in. Want wij verwerpen de gedachten dat er miljarden jaren liggen tussen Genesis 1 en 2. Heeft alles te maken met de verwerpelijke evolutieleer.

Mij is niet duidelijk wat de gemeenschap der heiligen met de vraagstelling heeft te maken. Me dunkt dat de Heere zeer duidelijk is in Zijn Woord over genoemde vragen. Het heeft wel te maken met het geloof in de schepping zoals verwoord in Genesis. Wie het daar op mag houden wordt voor dwalingen bewaard. Zijn Woord is betrouwbaar. En de rest is slechts: veronderstellingen.

Ik weet niet of ik er in geslaagd ben duidelijk antwoord te geven op de laatste vragen, zo niet, dan verneem ik dat gaarne. Veel lust en Gods zegen toegewenst bij de studie.

Met vriendelijke groeten
Ds. J. D. Heikamp

Lees meer artikelen over:

duivelengelenschepping
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.D. Heikamp

  • Geboortedatum:
    09-11-1939
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Staphorst
  • Status:
    Actief
283 artikelen
Ds. J.D. Heikamp

Bijzonderheden:

Emeritus

website: http://dsheikamp.refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik worstel met de vraag over wanneer het leven begint. Ik heb gelezen dat de Joden geloven dat de ziel pas bij de geboorte in het lichaam komt. Wij als christenen geloven dat het leven begint bij de c...
Geen reacties
14-04-2020
Ik snap niet waarom reformatorische mensen nog zoveel kinderen krijgen. De kans dat ze verloren gaan is toch veel groter dan dat ze naar de hemel gaan? Ze hadden dan toch beter niet geboren kunnen wor...
Geen reacties
14-04-2006
Graag zou ik wat tips krijgen met betrekking tot de opvoeding van mijn kinderen. Het lijkt net of ik de grip op hen kwijt ben. Het gaat in mijn geval om de jongsten. Dit zijn kleuters en ze luisteren ...
18 reacties
14-04-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering