Wij hebben nooit seksuele gemeenschap

drs. J(oke) Ronner-Wattel / geen reacties

07-04-2008, 00:00

Vraag

Ik heb een probleem. Ik ben een getrouwde man die een goed huwelijk heeft. Al jaren gebruik ik een antidepressiemiddel wat je gevoelens voor seks afvlakt. Wij hebben dus nooit seksuele gemeenschap. Kan dit schadelijk zijn voor onze relatie?

Antwoord

Het is een bekende bijwerking dat een middel ter behandeling van een depressie bijwerkingen kan hebben op het gebied van seksualiteit. Een antidepressivum  kan de zin in seksualiteit verminderen, ook kan het erectiestoornissen geven. Overigens kan ook een depressie zelf de zin in seks verminderen.
 
De vraag of het niet hebben van gemeenschap schadelijk kan zijn voor je relatie, kunnen eigenlijk alleen jij en je vrouw beantwoorden. Er zijn zeker echtparen die om verschillende redenen geen gemeenschap hebben en toch tevreden zijn over hun relatie. Mijn eerste vraag is dan ook: praten jullie over het niet hebben van gemeenschap en wat betekent dat voor elk van jullie? Wat vindt je vrouw ervan? Is er nog een kinderwens? Zijn er andere manieren van lichamelijke intimiteit zoals knuffelen, strelen, zoenen, elkaar vasthouden? Is daar tevredenheid over? Probeer samen eerlijk in gesprek te gaan over deze vragen.
 
Vervolgens: is er een mogelijkheid dat je het antidepressivum vermindert en/of stopt? Dit natuurlijk in overleg met je behandelaar. Het hangt natuurlijk af van wat je hebt doorgemaakt, maar het is lang niet altijd noodzakelijk antidepressiva de rest van je leven te blijven gebruiken.

Een andere mogelijkheid is om met de arts te overleggen of er wellicht een ander antidepressivum is wat minder bijwerkingen heeft op het seksuele vlak.

Drs. Joke Ronner

drs. J(oke) Ronner-Wattel

drs. J(oke) Ronner-Wattel

 • Geboortedatum:
  26-06-1960
 • Kerkelijke gezindte:
  Gereformeerd Vrijgemaakt
 • Woon/standplaats:
  -
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Functie: GZ-Psycholoog

geen reacties

Terug in de tijd

Er wordt nogal eens gezegd dat gelovigen na hun sterven juichen voor Gods troon. Ik vraag me sowieso af waar in de Bijbe...
1 reactie
09-04-2018
Mijn dochter van vier speelt heel af en toe met onze twee buurjongens. Vanmiddag is degene van tien jaar even bij ons ko...
geen reacties
07-04-2011
In de eerste dagen van de menstruatie glijdt een tampon meestal gemakkelijk naar binnen. Tijdens de laatste dagen is het...
13 reacties
07-04-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering