Mystery Knikkers van Het Huis van Anubis

Ds. M. (Michel) van Heijningen / geen reacties

01-04-2008, 00:00

Vraag

Binnenkort start de supermarkt "Plus" een actie voor het verzamelen van knikkers. Ze kondigen het aan met: Spaar de gratis Mystery Knikkers van Het Huis van Anubis. Is dit verantwoord speelgoed voor christelijke kinderen?

Antwoord

Beste vader/moeder,

Allereerst een compliment dat u in de opvoeding van uw kind verantwoorde keuzen wil maken. Het is, zeker in onze tijd, erg belangrijk om alert te zijn op alle prikkels die kinderen ontvangen. Daarbij ontkomen we er soms niet aan om ons te verdiepen in dingen die we eigenlijk liever niet willen weten.

U vraagt naar de knikkers van de Plus supermarkt. De naam “Mystery knikkers” doet vermoeden dat het hier om iets meer gaat dan een gewoon rond stukje speelgoed. Men verwijst naar een tv-programma (Het Huis Anubis). De knikkers zijn dan bedrukt met foto’s van figuren uit dit tv-programma. Het programma heeft iets mysterieus. Of de knikkers dat dan ook direct zijn?

Als ik daarover nadenk, kom ik bij 1 Kor 10:25 en 26 terecht, waar Paulus schrijft over vlees dat misschien geofferd is aan afgoden, “Eet alles wat in de vleeshal verkocht wordt, zonder naar iets navraag te doen, omwille van het geweten. Van de Heere immers is de aarde en haar volheid.”
Paulus zou dus zeggen, maak je geen zorgen over dingen. Je wordt niet verontreinigd als je vlees eet dat aan afgoden is geofferd, je hoeft dat niet eens na te vragen of het zo is. Hij is erg ruim dus. Ik denk dat daar ook iets achter zit van de uitspraak van Jezus in Mattheus 15:11. “Wat de mond ingaat, verontreinigt de mens niet; maar wat de mond uitkomt, dat verontreinigt de mens.” De onreinheid zit in ons en niet zo zeer in dingen buiten ons. De dingen zijn op zichzelf goed. De aarde en haar volheid is van God. Dat geldt in zekere zin ook van deze knikkers.

Vandaar zou ik zeggen als uw kinderen met deze knikkers willen spelen, laat ze hun gang gaan. Wellicht dat dit anders wordt als we gaan kijken naar dit tv-programma. Ik heb twee korte filmfragmentjes gezien en vindt het lastig om op basis daarvan een oordeel te geven, maar zelf zou ik voorzichtig zijn. Het zou natuurlijk ook kunnen dat de knikkers een opstap zijn om naar dit programma te gaan kijken, dat zou dan een nieuwe bezinning vragen.

Paulus schrijft in hetzelfde hoofdstuk over eten en drinken dat we het moeten doen tot eer van God, dat geldt ook voor de opvoeding! Boven alles is het erg belangrijk om voor uw kinderen te bidden. Hopelijk zijn ze gedoopt en dan mag u pleiten op de verbondsbeloften van God. Een ongevraagde goede boekentip voor u als ouder: “Christus en de kinderen”, van Matthew Henry.

Met vriendelijke groet,
Michel van Heijningen

Ds. M. (Michel) van Heijningen

Ds. M. (Michel) van Heijningen

 • Geboortedatum:
  08-06-1976
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Alblasserdam
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

   

Tags in dit artikel:

opvoedingspelletjes
geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb een vraag over onze dochter die waarschijnlijk een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Zij hoopt aan het...
geen reacties
02-04-2015
Ik heb hier vragen gelezen over het duizendjarig vrederijk. Wijlen ds. Pronk sprak hier over het postchiliasme, waar h...
geen reacties
01-04-2021
Aan een dominee van de Ger. Gem. Mijn vriend en ik hopen over een poosje te trouwen. Dit willen we graag doen in de Gere...
6 reacties
01-04-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering