Minder theologische wetenschappers

Dr. C. A. van der Sluijs / Geen reacties

20-03-2008, 00:00

Vraag

Ik heb een vraag over het aantal theologische wetenschappers in de gereformeerde gezindte. Hoe komt het dat er tegenwoordig steeds minder gepromoveerde theologen zijn? Bijv. ten tijde van het reveil hield men zich ook erg veel bezig met de toekomst van de kerk en had men er ook veel oog voor dat er theologen waren die zich daar volop voor konden inzetten. Heeft het er mee te maken dat we tegenwoordig veel meer op ons zelf gericht zijn?


Antwoord

Beste briefschrijver,

Wat zullen wij tot deze dingen zeggen? Theologen komen nu eenmaal niet uit de lucht vallen of ze moeten een geschenk uit de hemel zijn. Dit maakt uiteraard bescheiden. Wie zou durven promoveren...? Wie is tot deze dingen bekwaam...? Misschien hij of zij die daartoe geroepen is, want dan voorziet God zelf in de bekwaamheid tot een en ander. En anders promoveren ook theologen alleen maar zichzelf.

Er is trouwens genade nodig van begin tot eind om de zaak van God te promoten. En aangezien een mens daar van nature niet van leven wil, zou het een en ander hem wel eens kunnen doen terugschrikken.

Of er nu minder gepromoveerde theologen zijn dan vroeger weet ik niet. Als dit zo zou zijn dan komt dat natuurlijk omdat het vroeger allemaal beter was. Wat wil een mens in deze geseculariseerde tijd als God hem niet wenst te gebruiken in Zijn dienst?! Maar ik geef het je gewonnen, er moet een subtiele verbinding zijn tussen de geestelijke toestand van de kerk en de bekwaamheid of onbekwaamheid van haar dienaren.

Uw allernederigste dienaar,
Dr. C. A. van der Sluijs

Tags in dit artikel:

Theologie studeren
Dit artikel is beantwoord door

Dr. C. A. van der Sluijs

  • Geboortedatum:
    14-09-1942
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Inactief
174 artikelen
Dr. C. A. van der Sluijs

Bijzonderheden:

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

İk ben erg teruggetrokken. Ook heb ik sociale angst, ik kan mijn gevoelens niet uiten. Tussen een groep mensen voel ik me heel zwak en onderdanig. Het lijkt alsof ik op dat moment niet tussen die mens...
1 reactie
20-03-2015
In hoeverre is het begrip "Kwaliteit van leven/bestaan" bijbels? Kun je op grond van de Bijbel dit begrip als uitgangspunt hanteren?
1 reactie
20-03-2013
Wat zijn concreet de verschillen tussen de Oud Gereformeerde Gemeenten (OGG) en Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN)?
Geen reacties
20-03-2007
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering