Is het zo dat als je in de puberteit zit meer brutaal bent tegen je ouders dan a...

drs. J. H. Kreijkes-van Esch / Geen reacties

10-03-2008, 00:00

Vraag

Is het zo dat als je in de puberteit zit meer brutaal bent tegen je ouders dan als je ouder bent? Mijn zusje (13) is de laatste tijd heel brutaal tegen mijn ouders. Ze scheldt dan mijn vader uit. Mijn vader is een keer zo kwaad geweest dat hij haar uit huis heeft gezet. Ze is later wel weer thuis gekomen. Als m'n moeder dan met haar wil praten zegt ze: wil je even ophouden met preken? Wat is hier tegen te doen?


Antwoord

Het komt inderdaad nogal eens voor dat pubers brutaal tegen hun ouders zijn. Dit komt onder andere doordat ze nu zelf meer nadenken over wat ze willen met hun leven. De regels van hun ouders opvolgen is voor pubers ineens niet meer vanzelfsprekend. De mening van leeftijdsgenoten wordt daarentegen veel belangrijker voor hen.

Pubers zijn op zoek naar hun grenzen. Die proberen ze uit. Sommigen gaan daarin heel ver. Ze leren op die manier wat wel en niet kan. Als ouders kun je je kinderen helpen door duidelijk te zijn in wat je wel en niet wilt, maar je kind ondertussen wel liefdevol te blijven benaderen. Het is belangrijk rustig te blijven en je kind structuur te bieden.

Jeannette Kreijkes

Lees meer artikelen over:

psychologie
Dit artikel is beantwoord door

drs. J. H. Kreijkes-van Esch

  • Geboortedatum:
    28-02-1983
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Rijssen
  • Status:
    Inactief
15 artikelen
drs. J. H. Kreijkes-van Esch

Bijzonderheden:
Functie: Docent Klassieke Talen, Waerdenborch in Holten/Goor.

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Welk verbond wordt er bedoeld met “het verbond” en wat houdt dit verbond precies in?
2 reacties
10-03-2020
Hielden de oudvaders van het OT zich ook aan de sabbatdag, of was dit pas vanaf Mozes' tijd een eis? De eis om de sabbatdag te houden wordt pas in Exodus 16 (verzamelen van manna) voor het eerst besch...
Geen reacties
10-03-2016
Graag stel ik deze vraag bij voorkeur aan iemand van de Gereformeerde Gemeenten. Welke positie moeten wij als christenen in deze tijd innemen? Ik merk aan mezelf nu ik veel met Gods’ Woord bezig ben, ...
2 reacties
10-03-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering