Neonomianisme

Ds. B.J. van Vreeswijk / Geen reacties

07-11-2003, 00:00

Vraag

Tijdens het maken van een scriptie kwam ik verschillende keren het woord 'neonomianisme' tegen. Ik heb geprobeerd de betekenis hiervan te achterhalen maar ik kan alleen maar concluderen dat het te maken heeft met de rechtvaardiging van de mens. Er zouden alleen geschikte mensen gerechtvaardigd worden. Kunt u uitleggen wat het neonomianisme inhoudt? En wat de kritiek op deze leer is?


Antwoord

Ik moet het antwoord op de vraag schuldig blijven. Naslag in encyclopedie, kerkgeschiedenis en dogmatiek deed mij niets vinden. Wel ken ik de uitdrukking anti-nomianisme die inhoudt dat door de verlossing in Christus de eis van de wet en de navolging niet geldt. Dus geen heiligmaking.

Daartegenover staat het nomisme als een stroming aangehangen door farizeese denkers. Wij moeten de wet vervullen. In de kerkgeschiedenis preekte Pelagius dat Christus ons een nieuwe wet heeft voorgesteld die wij moeten volbrengen om de zaligheid te beërven. Mogelijk is een hernieuwde aandacht of  vorm van deze leer als neonomisme te duiden.

Helaas moet ik het bij deze reactie laten.

Een hartelijk groet,
Ds. B. J. van Vreeswijk

Dit artikel is beantwoord door

Ds. B.J. van Vreeswijk

  • Geboortedatum:
    23-08-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Status:
    Inactief
87 artikelen
Ds. B.J. van Vreeswijk

Bijzonderheden:
Ds. van Vreeswijk is overleden op 01-03-2010

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Als man heb ik geen vrienden van hetzelfde geslacht. Eerlijk gezegd heb ik er ook geen behoefte meer aan. Vriendschappen uit het verleden liepen bij nieuwe ontmoetingen op een teleurstelling uit. Er w...
5 reacties
07-11-2018
De Heere Jezus zegt in Mattheus 24 dat er van de tempel niet één steen op de andere gelaten zal worden. Maar de Klaagmuur is toch een stukje van de tempel?
3 reacties
07-11-2014
Wie is de deurwachter in de gelijkenis van de Goede Herder in Johannes 10?
Geen reacties
07-11-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering