Geen kerkmuren

Ds. B.J. van Vreeswijk / Geen reacties

01-10-2001, 00:00

Vraag

Wij zijn twee meiden van 18 en 19 jaar. Wij vroegen ons af in hoeverre het opbouwen van een reformatorisch wereldje ten grondslag ligt aan de Bijbelse principes, of is het gewoon een middel om ons in stand te houden in de geseculariseerde wereld? God zegt duidelijk in de Bijbel dat we als christenen één moeten worden. Voor God zijn er geen kerkmuren!


Antwoord

Bij jullie vraag zou ik eerst terug willen gaan in de geschiedenis van ons land met name naar de 19e en 20e eeuw. Door de snel veranderde opvattingen in Nederland t.a.v. het Woord van God als richtsnoer voor ons aller leven ontstond de behoefte aan specifiek christelijk onderwijs. Dat lijkt mij een bijbelse zaak. Daarnaast zie je de christelijke vakbeweging ontstaan naast de ideologisch getinte socialistische enz. Helaas verwateren in de 20e eeuw de christelijke instellingen en komt grotendeels als reactie daarop de reformatorische zuil naar voren. Ook dat zou ik willen uitleggen als bijbelse opdracht onszelf te bewaren van "de besmetting van de afgoden enz."

Als ik jullie vraag goed proef, signaleer je een uitbouw als doel in zichzelf met een strakke groepscode en afsluiting van "de boze wereld". Dat gevaar is er inderdaad. Principes mogen/moeten worden uitgedragen envruchtbaar worden gemaakt voor heel de samenleving. Dat vraagt openheid naar andere, ook christelijke stromingen, en een zekere bescheidenheid.

Exclusief optreden vanuit een hooghartige houding is niet goed. Daarbij schrijven we medechristenen niet bij voorbaat af, maar zullen we soms toch ook (te) grote verschillen ervaren om altijd hartelijk te kunnen samenwerken.

Hopelijk is dit een antwoord, of een aanzet die tot een nadere reactie aanleiding geeft.

Ds. B. J. van Vreeswijk

Lees meer artikelen over:

reformatorisch
Dit artikel is beantwoord door

Ds. B.J. van Vreeswijk

  • Geboortedatum:
    23-08-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Status:
    Inactief
87 artikelen
Ds. B.J. van Vreeswijk

Bijzonderheden:
Ds. van Vreeswijk is overleden op 01-03-2010

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik vind het lastig en moeilijk om mensen te vertellen over de Heere Jezus. Vooral als het gaat om Gods beloften, want die wil ik graag naar voren halen om het mooie als het ware te laten zien. Maar wa...
Geen reacties
30-11-2005
In Mattheus 19:9 staat het volgende: “Maar Ik zeg u: Wie zijn vrouw verstoot anders dan om hoererij en met een ander trouwt, die pleegt overspel, en wie met de verstotene trouwt, pleegt ook overspel.”...
Geen reacties
30-11-2015
Is het wel bijbels als een predikant de gemeente vraagt of ze de Heere persoonlijk kennen? Dat deden de profeten in het Oude Testament en de apostelen in het Nieuwe Testament toch ook niet?
1 reactie
30-11-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering